Belföld

Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Teljesen új, ezerkétszáz ágyas központi kórház épül a fővárosban, amely a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján valamennyi sürgős esetet képes lesz az intézményen belül ellátni – hangsúlyozta Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott

Az újkori Magyarország történetének legnagyobb egészségügyi beruházása a Dél-budai Centrum, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. A beruházás irányításával Bedros J. Róbertet bízták meg, aki meghúzta „a projekt képzeletbeli startpisztolyának ravaszát”. A miniszterelnöki megbízott lapunkkal közölte, néhány héten belül elindulhat a tervpályázat, és ha minden a tervek szerint alakul, öt év múlva megnyithatja kapuját a „szuperkórház”.

Bedros J. Róbert 20180507
A tervezésnél kizárólag a betegek érdekeit szabad figyelembe venni – mondta a miniszterelnöki megbízott (Forrás: Dbc Projekt)

– Az eddigi tervek szerint a Dobogóra épülő centrumkórház tervezési folyamata ez év végén zárul le, de sok helyen beszélt már arról, hogy nemsokára kiírhatják az intézmény tervpályázatát. Hol tart a folyamat?

– Nem túlzás azt mondani, hogy olyan volumenű egészségügyi beruházás, mint a Dél-budai Centrum, az elmúlt száz évben nemcsak Budapesten, de az egész országban sem volt. Egy teljesen új, ezerkétszáz ágyas centrumkórház épül Dél-Budán, amely a nap 24 órájában, a hét hét napján minden sürgős esetet képes lesz az intézményen belül ellátni. A Dél-budai Centrum megépítése az Egészséges Budapest program része, a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programjában is a legnagyobb beruházás. Egy ekkora projektnél öt hónap igazán nem nagy idő, hiszen külföldi példák alapján tudjuk, hogy egy új kórház építésénél csak az orvosszakmai, ellátásszervezési és orvostechnológiai előkészületek két-három évig is eltartanak. Az elmúlt öt hónapban a szakmai csapatommal megterveztük a Dél-budai Centrum orvosszakmai profilját. Ez az előkészítő munka tette lehetővé, hogy május közepén kiírhassuk az épülő intézmény tervpályázatát. A tervpályázatok leadási határideje a jelenlegi tervek szerint augusztus végére tehető. A tervpályázat bírálóbizottságának október végéig ki kell választania azt a három pályaművet, amely díjazásra kerül. Ezek mindegyike tartalmaz majd olyan megvalósításra alkalmas ötleteket, amelyeket felhasználunk a Dél-budai Centrum építésénél. Ezt követően a szakmai grémium egy közbeszerzési eljárás keretében a három pályázó közül kiválasztja azt a tervezőt, aki megtervezheti a Dobogón épülő kórházat. A tervező a szakmai csapattal szorosan együttműködve véglegesíti majd a terveket.

– A tervezési munkálatokba orvosokat is bevonnak?

– Az orvosszakmai profil kialakításában természetesen részt vettek orvosok is. Ahogy a munka előrehaladtával más szakemberek is bekapcsolódnak majd a munkafolyamatokba. Bizonyos értelemben kompromisszumok nélküli kórházban gondolkodni nemcsak lehet, kell is. A tervezésnél kizárólag a betegek érdekeit szabad szem előtt tartanunk, azt, hogy a leghatékonyabban és a legkorszerűbb körülmények között gyógyulhassanak. Minden építészeti és technológiai megoldás kiválasztásánál a betegbiztonság az elsődleges szempont. Az épület üzemeltetését például szuperbiztonságos informatikai rendszerek felügyelik majd. De a biztonságot szolgálja a hagyományos és az infokommunikációs akadálymentesítés, a speciális betegazonosító és betegtájékoztató rendszer, a gyors diagnosztikai eszközök széles tárháza, a legmodernebb műszerezettség, vagy a tervezett robotsebészeti műtő is. Mindemellett a lehető legkellemesebbé fogjuk tenni a gyógyulási és a munkakörnyezetet, elképzeléseink szerint napfényes, tágas betegszobákban gyógyulhatnak majd a betegek, és az orvosi, valamint a nővéri pihenőket is a kor színvonalának megfelelően alakítjuk ki. A szuperkórház megnevezés erre utal. Ez ugyanolyan közkórház lesz, mint bármelyik másik centrum, azonban a betegek a legmagasabb színvonalú, csúcstechnológiás, „szuper” körülmények között és eszközökkel gyógyulhatnak ebben a sürgősségi centrumban.

– Mekkora lesz a kórház összkapacitása?

– A kórház kilencszáz felnőttággyal és háromszáz gyermekággyal, saját mentőállomással, két helikopterleszállóval, várhatóan mátrix rendszerben működő, huszonhat különböző gyógyítási területtel lesz majd a magyar egészségügy egyik zászlóshajója. A DBC egy évben átlagosan hatvanezer esetet fog ellátni, de képes lesz komolyabb krízishelyzetekben vagy akár katasztrófa esetén is helytállni. A műtőpark tizennégy általános, egy robotsebészeti és egy hibrid műtőből áll majd. A diagnosztikai géppark is kimagaslóan gazdag, hiszen lesz három CT, három MRI, hat röntgen, három átvilágító röntgen, két mammográf, kilenc endoszkóp, kilenc ultrahang, négy DSA és egy PET CT.

– A budai gyermekek ellátása enyhén szólva is elégtelen. Nem gondolja, hogy ezt a problémát is orvosolniuk kellene?

– Budán most megoldatlan a gyermekellátás, ennek hátrányait gyakorló kisgyermekes apukaként magam is megtapasztaltam. A gyermekellátást a Honvédkórház bázisára épülő Észak-budai Centrumkórház esetében a Bethesda Gyermekkórház, míg a Szent István-Szent László Kórházban kialakítandó Dél-pesti Centrum a Heim Pál Gyermekkórházzal együttműködésben oldja meg. A Dél-budai Centrumban ugyanolyan ellátást kell kapniuk a betegeknek, legyenek felnőttek vagy gyerekek, mint a többi centrumban. Terveink szerint háromszáz ággyal üzemel majd a Dél-budai Centrum gyermekrészlege, ahol olyan kétágyas kórtermekben fogadják majd a kis betegeket, amelyekben a hozzátartozók elhelyezése is biztosított. Mivel egy blokk-kórházban gondolkodunk, a gyermekellátás a felnőttektől elkülönítve, de amellett működik majd, beleértve az összes létező orvosszakmát és diagnosztikát. Természetesen a gyermekellátást is kiszolgálja majd a helyi mentő- és külön légimentő-állomás, ami itt egyedülálló lehetőség.

– Többször felmerült már a sajtóban az az aggály, hogy bár a kórház a tervek alapján grandiózus lesz, kétséges, hogy lesz-e elegendő orvos és szakdolgozó a megtöltéséhez. Vannak ezzel kapcsolatos terveik?

– A dolgozók nagy részét, mintegy hetven százalékát a Szent Imre Kórház aktív osztályainak munkatársai képezik majd. Jó az üzenete annak a ténynek, hogy már most sokan keresnek meg bennünket, érdeklődve az új kórház várható megnyitásáról, mert szeretnének a csapatunkhoz tartozni. Még külföldről is kaptunk megkereséseket. A nyugat-európai egészségügyben dolgozók közül sokan jönnének haza az új fejlesztéseknek köszönhetően. Az új intézmény vonzó, hiszen európai szinten is az élvonalba tartozik majd a felszereltségét és a kapacitását illetően egyaránt. Az intézmény területén százágyas nővérszálló lesz, a dolgozók gyermekeinek pedig bölcsőde és óvoda is rendelkezésre áll majd. Ezenkívül több mint ezerötszáz férőhelyes mélygarázsban parkírozhatnak a dolgozók, a betegek és persze a látogatók is. Az átadás előtt egyébként csaknem egy évvel már fel kell állnia az orvosi-szakdolgozói gárdának, hiszen rájuk a megnyitás előtt tanulási folyamat vár. A különböző gépeket, orvostechnikai berendezéseket meg kell tanulniuk kezelni, ebben hazai és külföldi orvosok és egyéb szakemberek nyújtanak segítséget.