Belföld

Az adóhivatal ellenőrizné a kaszinókat

Tízmilliárdokkal növelné az állam bevételeit az érdekvédelmi szervezet

Többszörösére növelné a szerencsejátékokból befolyó állami bevételeket egy érdekvédelmi egyesület. Javasolják egyebek mellett, hogy a kaszinókat kössék be közvetlenül az adóhatósághoz, ráadásul a hivatal munkatársai a borravalót is „leszámolnák”.

Számos konkrét javaslatot fogalmazott meg a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesülete a szerencsejátékra vonatkozó, készülő új kormányrendelethez. A lapunk által megismert, Fehér Róbert elnök jegyezte elképzelések elsősorban nagyobb átláthatóságot, a játékosok fokozott védelmét szorgalmazzák, nem mellesleg az államnak nagyobb bevételt biztosítanának az ágazatból. Megírtuk, októbertől új szabályok lépnek életbe, ezek elsősorban a játékszenvedélyben szenvedők megsegítését célozzák, ám Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter további változásokat vetített előre még a nyár folyamán.

Alapvető kérdés, hogy az áfafizetési kötelezettség alól mentesülő kaszinók esetében milyen formában lehetne ellenőrizni a játékadó befizetését. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelenleg havi ellenőrzéseket végez, ám vizsgálják, ebbe milyen infokommunikációs eszközöket lehetne bevonni.

Az egyesület a tárca részére is megküldött javaslatcsomagjának kiemelt eleme, hogy kezdeményezik, jövő évtől kössék rá a szerencsejátékkal foglalkozó szolgáltatókat közvetlenül az adóhivatal hálózatára. Így a NAV központilag és folyamatosan ellenőrizhetné az értékesített fogadásokat, illetve a bevételt és a pénzforgalmat. A szervezet részéről úgy kalkulálnak, a rendszer bevezetésével a jelenlegi mintegy évi ötvenmilliárd forintos állami bevétel akár „többszörösét lehet generálni”. Sőt, javasolják: a NAV munkatársának a játékosok által felajánlott borravalót is kötelező legyen mindennap átszámolnia és dokumentálnia. Szintén a központi költségvetésnek jelentene nagyobb bevételt, ha az egyesület javaslatára újabb, negyvenszázalékos adót vetnének ki a „játékprogram által adott és felírt” nyereményekre. Ez évente mintegy negyvenmilliárdot jelentene szerintük, akár már jövőre.

Az egyesület javasolja továbbá: a játékfüggőség kialakulásának elkerülése érdekében este tíz és reggel öt óra közé korlátozzák a nyitva tartást, vasárnap pedig ne legyen elérhető kaszinó az országban. A vendéglátóhelyeken tiltsák meg a szerencsejátékok forgalmazását – teszik hozzá –, a szervezet részéről ugyanis nem tartják etikusnak, hogy a kocsmákban újra ilyen szolgáltatás legyen, mivel az „emberek nem tudják kontrollálni a függőségüket, elkaparják vagy eljátsszák a napi megélhetésüket”. A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmairól és veszélyeiről figyelemfelhívó nyomtatott szóróanyagokat, ismeretterjesztő és reklámfilmeket adnának ki, a kaszinók biztonsági kamerás felvételeit pedig elérhetővé tennék a rendőrségnek, segítve a körözött személyek elfogását – szerepel a javaslatok között.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom