Belföld

Az SZDSZ-t idézi a DK

Hétértékelő. „George Soros a kormánynak tesz szívességet, és segíti a kormánypártok kampányát”

George Soros nemcsak véleményt formál Magyarországról, hanem Magyarországot akarja formálni – mondta lapunknak az aktivizálódó milliárdosról Boros Bánk Levente politológus, aki szerint Gyurcsány Ferenc lépésről lépésre darálja be a szocialistákat.

Bár az ellenzék megpróbált hecckampányt indítani a nemzeti konzultáció ellen, a számok azt mutatják, hogy a téma politikai táborokon átívelő módon foglalkoztatja az embereket – mondta el lapunknak a rekordrészvétellel lezajlott nemzeti konzultációról Boros Bánk Levente politológus, a Médianéző igazgatója. A magas részvételi arányból ugyanis kiderül, hogy nem csak a Fidesz-szavazók küldték vissza a kérdőíveket, amelyek kitöltése önkéntes volt, ami azt bizonyítja, hogy az emberek igenis el akarták mondani a véleményüket – tette hozzá.

Boros Bánk szerint aktivizálódásával George Soros éppen a kormánynak tesz szívességet, és segíti a kormánypártok kampányát. Egyben kiderült az is, hogy nem csak blöff, amit a kormány állít, hiszen Soros nem csupán saját hálózatának vezetőjeként létezik, hanem bevallottan szándékai és céljai vannak, és be akar avatkozni a kampányba. Nem pártként pártpolitikát kíván folytatni Magyarországon. Külföldön ezt a belügyekbe való beavatkozásnak minősítik, és ennek megfelelően szankcionálják – hangsúlyozta az elemző. Soros nemcsak véleményt formál Magyarországról, hanem Magyarországot akarja formálni – fogalmazott a politológus –, hozzátéve, hogy az előzőre mindenkinek joga van, utóbbira azonban csak annak, aki erre felhatalmazást kap a választóktól.

A hét elején hazánkban Kína és a kelet-közép-európai országok részvételével rendezett csúcstalálkozó kapcsán megjegyezte: a kormány akkor hibázna, ha nem próbálná meg kihasználni a világkereskedelemben rejlő lehetőségeket. Ahogy a miniszterelnök is hangsúlyozta, más nyugat-európai ország is köt üzleteket Kínával. Kizárólag a bizonytalan Nyugatra nem nagyon tudunk támaszkodni, így az a törekvés, hogy több lábon álljon a magyar kereskedelem, egészséges túlélési stratégia – mondta Boros Bánk. Érdekes módon a meghívott államok közül egyik se mondta vissza a részvételt, és bírálatokat sem kapott. Kevés olyan ország van, mint hazánk, amelynek olyan ellenzéke van, amely a sikertörténeteket is kritizálja – jegyezte meg a politológus.

A baloldali káoszról Boros Bánk elmondta: Gyurcsány Ferenc lépésről lépésre darálja be a szocia-
listákat. Az MSZP Botka László eltávolításával saját magát hozta nehéz helyzetbe, mert nem alakított ki stratégiát „a hogyan továbbról”. Kifejtette: az MSZP semmivel sincs kész, se a programmal, se az indulásról való elképzeléssel. Különböző frakciókra szakadtak, és egy ilyen, belső feszültséggel terhelt pártot sokkal könnyebb befolyásolni és sarokba szorítani. Ezt használja ki Gyurcsány Ferenc. Az elemző szavai szerint az MSZP és a DK nem egyenrangú felek: az egyik oldalon egy saját magát térdre kényszerítő párt, míg a másikon egy erőpozícióból politizáló, de valódi erővel nem bíró párt áll. Boros Bánk úgy látja, a helyzet az MSZP–SZDSZ-viszonyra kezd hasonlítani.

A politológus szerint beszédes, hogy a Jobbik már az LMP-vel és a Momentummal is szövetkezne. Azzal, hogy Vona Gábor két liberális párttal is koalícióra lépne, nemcsak a radikális, hanem a nemzeti oldallal is szakít. Ezek a lépések nem tükrözik a pártelnök által hangoztatott magabiztosságot, inkább a néppártosodás kudarcának közvetett beismerését jelentik – fogalmazott a politológus.