Belföld

„Atomjaira hullott szét a baloldal”

Kósa Lajos szerint alkotmányos az új önkormányzati választási rendszer

„Az egész átalakításnak az a lényege, hogy a pártpolitikát kiszedjük az önkormányzati rendszerből” – mondta lapunknak Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a budapesti választási rendszer elemeinek megváltoztatásáról.

Az áprilisihoz és a májusihoz hasonló eredményre számít Kósa (Fotó: Horváth Péter Gyula)

– Miért kellett az önkormányzati választások előtt pár hónappal megváltoztatni a budapesti rendszert?

– Csak a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztási szabályait változtattuk meg. A testületbe az eddig pártlistákról bekerülő pártpolitikusok helyett ezentúl önkormányzati, kerületi vezetők jutnak majd be. Szerintem az októberi választások után pártfrakciók sem fognak alakulni a Fővárosi Közgyűlésben, mert ennek nem lesz sok értelme. A polgármesterek ugyanis tényleg önkormányzati érdekeket képviselnek, ezeket pedig pártalapon nem lehet megszervezni. Mi természetesen azt szeretnénk, hogy Tarlós István maradjon a főpolgármester, illetve egy olyan többséget lehetne kialakítani a közgyűlésben és a kerületekben, amely egyetért a Fidesz céljaival és az önkormányzati politikánkat tudja támogatni. Azért fogalmazok így, mert az egész átalakításnak az a lényege, hogy a pártpolitikát kiszedjük az önkormányzati rendszerből.

– Mi lesz, ha a törvénymódosítást esetleg alkotmányellenesnek találja az Alkotmánybíróság (AB)?

– Akkor majd az útmutatásai szerint kijavítjuk a törvényt. Így 2019-ben, a következő önkormányzati választáson a javított szöveg alapján kell majd választást tartani. De félreértés ne essék, a most elfogadott jogszabályról még nem állapítottak meg semmit, tehát ez alkotmányos. Nehezen tudom elképzelni, hogy addig az Alkotmánybíróság bármilyen határozatot hoz ebben az ügyben, amíg Áder János köztársasági elnök július közepén kihirdeti az önkormányzati választás időpontját, amely októberben lesz. Alkotmányos szabály az is, hogy a választások kitűzése után a törvényt már nem lehet módosítani.

– Van-e egyáltalán ezzel a módosítással kapcsolatban érvényes beadvány az AB-nál?

– Nem tudok ilyenről, annak ellenére, hogy minden ellenzéki párt nagy garral beszélt arról, alkotmányellenes az elfogadott módosítás, és azonnal az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Eltelt már néhány nap a döntés óta, arról nem szóltak a hírek, hogy bárki ténylegesen panasszal élt volna.

– Szegeden kívül minden megyeszékhelyen fideszes polgármester dolgozik. Az már csalódás lenne, ha ebből kettőt-hármat még elveszítene a pártja?

– Ezt nem tartom valószínűnek. Nem látok olyan érvet, ami amellett szól, hogy az áprilisi és májusi választási eredmények ne ismétlődhessenek meg októberben. Főleg úgy, hogy április 6-ig a baloldali ellenzék látszatra még egységes is volt. Azóta atom­jaira hullottak, és a Jobbik is jelentősen meggyengült a május 25-i európai parlamenti választásra. A baloldal erőviszonyai május óta átrendeződtek, a Jobbik a pártrangsorban átvette a második helyet az MSZP-től. Eközben a Fidesz támogatottsága erősödött, az MSZP-é gyengült. Ebből nem is következhet, hogy októberben megfordul ez a trend. A Fidesz-KDNP már megnevezte polgármester-, és önkormányzati képviselőjelöltjeit, tehát már kinn vagyunk a pályán, ők meg még mindig azt keresik az öltözőben, hogy ki is meri vállalni a játékot. Nagy különbség van közöttünk.