Belföld

Átfogó kezdeményezés a hátrányos helyzetű gyermekek érdekében

Uniós projekt indul huszonnégymilliárd forintból

Ötéves komplex program indul a leghátrányosabb régiókban a gyermekeket sújtó nélkülözés felszámolása és az esélyteremtés jegyében.

A gyermekeket sújtó nélkülözés felszámolását célzó helyi programok indulnak uniós társfinanszírozással – közölte tegnap a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal. Mint írták, a projektek az Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása elnevezésű kiemelt programtól kapnak hosszú távú módszertani és szakmai segítséget. A hivatal által vezetett konzorciumi együttműködés tagjai a szociális ellátásban és társadalmi felzárkózásban kulcsszerepet játszó intézmények, így például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja. A négy, úgynevezett konvergencia régió összesen harmincegy járásában, majdnem nyolcszáz településen számos képzést, tematikus műhelyt és szakmai fórumot alakítanak ki. Ezen túlmenően – írták – előkészítik a térségi gyermekprogramokat, biztosítják a hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek növelését előmozdító programok tervezéséhez szükséges kereteket.

A minapi nyitókonferencián Czibere Károly szociális államtitkár elmondta, olyan szolgáltatásokat építenek ki, melyek valódi segítséget jelentenek. A huszonnégymilliárd forintos projekt keretében tizenötmilliárdra pályázhatnak a gyermekjóléti központok, amelyek tudják, hány hátrányos helyzetű gyerek él a térségben, és milyen szükségleteik vannak. Ezt kiegészíti egy öt és fél milliárdos infrastruktúra-fejlesztési pályázat, amelyből például játszótereket, közösségi házakat lehet létrehozni. Czibere így jellemezte a kezdeményezést: a cél az, hogy a hátrányos helyzet a gyermekek számára ne legyen olyan tényező, amely egy életre meghatározza esélyeiket.

A Központi Statisztikai Hivatal lapunk által megismert adatsora szerint a komplex programmal fejlesztendő harminchat járás lakossága az ország népességének tíz százalékát teszi ki. Többségük az ország perifériáján helyezkedik el, vidékies jellegűek, népességmegtartó képességük alacsony, a jövedelmi helyzet és a munkaerőpiaci lehetőségek itt kedvezőtlenek.