Belföld

Áprilisig biztosan nyomoznak

Alstom-ügy: Senki sincs kényszerintézkedés alatt

Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta jelentését a 4-es metró ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal ( OLAF) – írta közleményében Keresztes Imre főügyész. Értesüléseink szerint a már tavaly októberben kihallgatott gyanúsítottak között nincs közszereplő.

Az Alstom-ügyet a Legfőbb Ügyészség 2016 szeptemberében vonta ügyészi hatáskörbe, és a nyomozással a Központi Nyomozó Főügyészséget bízta meg – írta tegnap közleményében Keresztes Imre főügyész. Hozzátette, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik az eljárás. A nyomozást még 2011. január 3-án rendelték el. Az OLAF vizsgálatát 2012 februárjában kezdte, s a 2016. november 28-án kelt ajánlását részben a Magyarországon már folyamatban lévő nyomozás adataira alapozta – tájékoztatott a főügyész. Az OLAF vizsgálati jelentése tavaly decemberben érkezett meg a Legfőbb Ügyészségre, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbítottak. A  főügyészség 2016 októberében több személyt gyanúsítottként hallgatott ki, ám a nyomozás állásáról – annak érdekére figyelemmel – jelenleg további tájékoztatás nem adható – közölte Keresztes Imre.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője lapunk megkeresésére annyit közölt, a gyanúsítottak között nincs közszereplő, s annyit árult még el, egyikük sem áll kényszerintézkedés hatálya alatt. A gyanúsítottak számáról azonban információ nem adható – válaszolta kérdésünkre a szóvivő. A nyomozás határideje 2017. április 3.

Mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel a 4-es metró beruházása során jelentésében az OLAF, és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot – közölte még hétfőn Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.