Belföld

Antiszemita jobbikosok

A megkérdezetteknek csupán egy százaléka volt személyes elszenvedője és három százaléka szemtanúja gyűlöletcselekménynek – derül ki a legújabb kutatásból

Tizennyolc év után készült újabb, átfogó kutatás a magyarországi zsidóságról. A hiánypótló felmérésből egyebek mellett kiderül, ma sokkal ritkábban tapasztalnak antiszemitizmust a kérdezettek közvetlen környezetükben a hétköznapok során, mint korábban.

Két olyan csoport van, amelyek antiszemitizmusához a megkérdezettek szerint nem férhet kétség: a szkinhedek, valamint a Jobbik hívei. Mindkét esetben elsöprő azok aránya, akik szerint ezek az emberek határozottan antiszemiták (kilencvenkettő, illetve nyolcvanhat százalék) – olvasható a Zsidók és zsidóság Magyarország 2017-ben című kutatásban.

A szociológiai vizsgálat egyik célja, hogy képet adjon a magyarországi zsidóság demográfiai jellegzetességeiről, gazdasági helyzetéről, társadalmi státusáról, térbeli és társadalmi mobilitásáról. Ugyancsak cél volt a mai zsidó identitás vizsgálata, a különféle identitásokkal rendelkező zsidó csoportok azonosítása, illetve jellemzése.

Bár a kép nemileg árnyalt, elmondható, hogy az előző, lassan húszéves felméréshez képest alapvetően csökkent Magyarországon az antiszemitizmus. Az átfogó kutatásból legalábbis kiderül: a megkérdezettek legtöbben az utcán vagy közlekedési eszközön találkoztak antiszemita megnyilvánulásokkal, erről a kérdezettek közel fele számolt be. Ez az arány azonban sokkal kisebb, mint 1999-ben, amikor a minta háromnegyedének voltak ilyen tapasztalatai. Továbbá: 1999-ben csak a kérdezettek egyötöde nem találkozott a kutatást megelőző évben egyetlen felsorolt helyszínen sem ilyesmivel, míg 2017-ben ez az arány negyvenkét százalék volt. Másfelől tizennyolc évvel ezelőtt a megkérdezettek tizenhat százaléka legalább háromféle helyen tapasztalt zsidóellenes megnyilvánulásokat, most viszont ez az arány csak hat százalék volt. Ezek szerint ma sokkal ritkábban tapasztalnak antiszemitizmust a kérdezettek közvetlen környezetükben a hétköznapok során, mint a korábbi vizsgálat idején.

A gyűlöletcselekményekkel foglalkozó kutatások sokszor jelezték, hogy Magyarországon ritkák a fizikai bántalmazásban megnyilvánuló antiszemita gyűlöletcselekmények. Ezt mutatják az új felmérés adatai is: a megkérdezetteknek csak egy százaléka volt személyes elszenvedője és három százaléka szemtanúja ilyen cselekménynek.

A kutatást megelőző egy évben történt verbális antiszemita gyűlöletcselekményről a válaszadók hetvenegy százaléka, fizikai támadásról egyharmaduk hallott, ami azt jelzi, hogy az ilyen cselekményeknek gyorsan és széles körben híre megy. Mindezeknek némileg ellentmond, hogy a kérdezettek ötvenöt százaléka gondolja, hogy nagy, további tíz százalékuk pedig hogy nagyon nagymértékű az antiszemitizmus Magyarországon. A kutatás alapján Izrael sokat jelent a magyarországi zsidóság számára. A népesség háromnegyede érez érzelmi kötődést a zsidó államhoz, ezzel együtt Izrael létét a megkérdezettek egyöntetűen fontosnak tartják, nyolcvanhat százalékuk személyes veszteségnek tekintené, ha az országot elpusztítanák.

A válaszadók között a Fidesz mindössze egy százalékos támogatottságot tudhatott magáénak, a Jobbik még ennyit sem. Talán nem csoda: a baloldali pártok új szövetségesének politikusai Izrael ócsárlása mellett az elmúlt időszakban is sorra antiszemita botrányaik miatt kénytelenek magyarázkodni. Érdekesség, hogy a zsidóság körében a pártokból való kiábrándulást jelzi, hogy a megkérdezettek között a maga tizennyolc százalékával egy viccpárt, a Kétfarkú Kutya Párt bizonyult a legnépszerűbbnek.