Belföld

Álszent aggodalom a szegregáció miatt

Rétvári Szabó Szabolcsnak: Ön azzal a Jobbikkal szerepel egy színpadon, ahol nincs következménye az elnök náci karlendítős botrányának és ha cigányok agyonütéséről beszél

Kiemelt projekt keretében segíti az úgynevezett deszegregációs munkát az Oktatási Hivatal – derül ki Rétvári Bence államtitkár parlamenti válaszából.

„Érdekes, hogy a szegregáció miatt aggódik, miközben azzal a Jobbikkal szerepel egy színpadon, ahol semmilyen következménye nincs az elnök náci karlendítős botrányának, és annak, hogy cigányok agyonütéséről beszél. Amelynek alelnöke, Jakab Péter szerint a cigányok jelentős része gyümölcsöt lop, a szoba közepére piszkít és nem akar dolgozni. Ön szerepelt már több pártban, szemmel láthatóan elvtelenül és gátlástalanul próbál a hatalom közelében maradni, és ezért bárkivel képes összeállni” – fogalmazott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtikára a Szabó Szabolcs ellenzéki képviselőnek írt parlamenti válaszában. A korábban az Együtt színeiben politizáló, majd az LMP-frakcióba ülő, tavaly ősszel pedig onnan is távozó Szabó a Fővárosi Ítélőtábla korábbi ítéletéről kérdezte a humántárcát.

Válaszában Rétvári utalt arra, hogy bíróság az Emmit, illetve az illetékes államigazgatási szerveket úgynevezett deszegregációs intézkedési terv elkészítésére kötelezte, a perben szereplő iskolák körzetéből származó tanulók beiskolázásához. Fontos, hogy a bíróság nem kötelezte bezárásra a roma gyermekek törvénytelen elkülönítésével vádolt intézményeket, ami a felperes eredeti szándéka volt. A tizenhárom állami iskolát érintő eljárást egyébként a hasonló ügyekben már botrányt kavaró, Soros-féle Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte.

A mostani, februári ítéletben említett terv kialakításáról egyébként már korábban született döntés, sőt, tavaly elkészültek az intézkedési tervek is, előzőleg pedig egy részletes helyzetelemzés, illetve a végrehajtást segítő útmutató. A deszegregációs munkát az Oktatási Hivatal jelenleg is segíti, részben egy uniós támogatással megvalósuló kiemelt projekt keretében, pedagógiai, módszertani támogatással, illetve mentorálással, műhelysorozatokkal és akkreditált képzésekkel – részletezte válaszában Rétvári, aki szerint a projektben nem érintett, de a perben szereplő intézmények szintén megkapják a deszegregációs feladatokhoz szükséges támogatást.

A kormány kiemelten kezeli a felzárkózás területét, a 2015-től bevezetett, hároméves kortól kötelező óvodába járás eredményeit például világszerte elismerik, sőt a nemzetközi oktatási beszámolók követendő példának állítják be. Az ingyenes tankönyvek és étkeztetés, valamint az ingyenes nyelvvizsga és KRESZ-tanfolyam ugyancsak segítség abban, hogy a tanulás ne legyen többé pénz kérdése. Tavaly negyven százalékkal emelkedett a felsőoktatási szociális támogatások kerete, s Rétvári szerint külön örvendetes, hogy kétszeresére nőtt a felsőoktatásban tanuló romák száma.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom