Belföld

A választásra hangolnak a bevándorláspártiak

Nem teszünk engedményt, egyetlen olyan magyar intézkedésről sem beszélhetünk, amely ellentmondana az uniós gyakorlatnak – mondta lapunknak Kovács Zoltán

Teljesen nyilvánvaló, hogy a tegnapi EP-vitának semmi köze nincs se a valósághoz, se bármilyen Magyarországgal kapcsolatos fejleményhez – hangsúlyozta a lapunknak adott interjúban Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár úgy véli, most éppen a jogállamiság kérdése az az eszköz, amelyen keresztül a bevándorláspárti többség próbálja megregulázni a vele egyet nem értő tagállamokat.

Kovács Zoltán 20190131
„A jogállamiság kérdésében működtetett »látványkonyhától« sincs félnivalónk” (Fotó: Hegedüs Róbert)

– Kampányeseménynek, boszorkányüldözésnek nevezték a tegnapi, a magyar jogállam és demokrácia helyzetéről tartott brüsszeli vitát. Ezen a mostani eseményen miért nem volt szükség a magyar érdekek képviseletére?

– A magyar érdekeket olyan eseményeken kell képviselni, amelyeken van értelme kiállni az igazunkért, és érdemben meghallgatják a másik felet – nem mintha a tavaly szeptemberi, a Sargentini-jelentésről szóló vita sok tekintetben különbözött volna a tegnapitól. Akkor viszont még messze voltunk az európai parlamenti (EP) választástól, és egy olyan jelentést készített el a zöldpárti Judith Sargentini, amely sok EP-képviselőt és európai politikust félrevezetett. Éppen ezért elmondtuk a véleményünket, amelyet azonban nagyrészt akkor sem hallgattak meg, és a dokumentum elfogadásával láthatóan politikai indíttatású folyamatok indultak el. Teljesen nyilvánvaló, hogy a mostani vitának semmilyen köze nincs se a valósághoz, se bármilyen Magyarországgal kapcsolatos fejleményhez. Csupán egyetlen célt szolgált: Sargentini képviselő asszony, valamint a magukat baloldali és liberális politikusnak nevező, de nyilvánvalóan migrációpárti erőkhöz tartozó képviselők hangolnak és mozgósítanak a májusi EP-választásra.

– Mégis, nincs annak rossz üzenete, hogy ezúttal a magyar kormány nem védte meg az álláspontját?

– Magyarországnak nem szabad részt vennie egy olyan folyamatban, amelyben a migrációpárti erők az európai intézményeket a saját politikai kampánycéljaikra használják. Az EP, az Európai Bizottság nem arra való, hogy teret biztosítson az eltérő nézeteket valló tagállamok politikai elítéléséhez, hanem hogy érdemi párbeszéd alakulhasson ki. Erre, ahogy kifejtettem, tegnap nem volt lehetőség, hiszen Sargentini asszonyékat nem érdekli, hogy Magyarország tartalmi értelemben mit képvisel.

– A távolmaradásnak nincs ahhoz köze, hogy a kormány nem szeretné, ha az unióban bevezetnének egy, a jogállamiságot értékelő mechanizmust?

– Nekünk a jogállamiság kérdésében működtetett „látványkonyhától” sincs félnivalónk. Nincs olyan egységes szempontrendszer, amely alapján a jogállamiság kritériumait objektíven és mértékadóan lehetne mérni az EU-ban, hiszen minden ország jogrendje, szokásrendje, illetve az intézményei különbözik egymástól. Ráadásul valamennyi tagállam beleegyezésére szükség lenne ahhoz, hogy egy ilyen mechanizmus életbe léphessen, márpedig Magyarország biztosan nem fog ehhez asszisztálni. Egyszerűen azért nem, mert képtelenség olyan objektív kritériumrendszert felállítani, amely minden európai ország esetében ugyanúgy tudná számonkérni azoknak az elveknek az érvényesülését, amelyekre mostanában Brüsszelből sokan hivatkoznak. Most a jogállamiság kérdése az az „eszköz”, amelyen keresztül a bevándorláspárti többség próbálja megregulázni azokat, akik nem értenek vele egyet, és egy másik irányvonalat képviselnek.

– A vitanapról az EP elnökét és a pártcsaládok frakcióvezetőit tömörítő testület döntött, vagyis az Európai Néppártból is kifogásolják a magyar fejleményeket, például a CEU költözését és a munka törvénykönyve módosítását. Várható, hogy a kormány engedményeket tesz ezekben az ügyekben?

– Semmilyen engedményt nem teszünk, hiszen egyetlen olyan intézkedésről sem beszélhetünk, amely ellentmond az Európai Unióban létező gyakorlatoknak. A Soros-egyetem nem hagyta el Magyarországot. Továbbra is itt van, éppen most indított el egy plakátkampányt a képzései népszerűsítéséért. A munka törvénykönyve módosítása esetében pedig a bevezetett évi négyszáz óra kevesebb is, mint az EU által megengedett négyszáztizenhat órás maximum. Érdeklődve várjuk, vajon azoknak a nyugat-európai tagállamoknak a gyakorlatát is megvizsgálják-e majd, amelyek esetében magasabbak a túlóraszámok. Nekünk tehát sem szégyellnivalónk, sem takargatnivalónk nincs.

– A Stop Soros esetében két hónapja maradt a kormánynak, hogy a törvénycsomagot összhangba hozza az uniós szabályokkal, különben a Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat. Ezen sem módosítanak?

– Erre sincs szükség, hiszen azok a szabályok, amelyeket az illegális migrációt tevőlegesen segítő civil szervezetekkel kapcsolatban hoztunk, szintén megfelelnek a jogállamiság követelményének. Ezek csupán azokra vonatkozóan tartalmaznak büntetési tételeket, amelyek bűncselekményt követnek el. Továbbá a politikától megkövetelt transzparenciát a civil szervezetek esetében is el kell várni. Márpedig szerintünk utóbbiak jelentős része demokratikus felhatalmazás nélkül, rengeteg pénz és komoly politikai befolyás birtokában aktívan alakítja a politikai döntéshozatalt, és kijátssza a jogszabályokat azzal, hogy az illegális migrációt folyamatosan ösztönző lépéseket tesz.

– Ha már többször említette Sargentini asszonyt, a képviselő a napokban azt mondta, nem mer Magyarországra jönni, mert szerinte a kormány olyan szintű gyűlöletet gerjesztett ellene, hogy az már fizikai erőszakban is megjelenhet. Jogos a félelme?

– Sargentini asszonnyal nemcsak az a baj, hogy olyan migrációpárti álláspontot képvisel, amelyet egyre több országban elutasítanak, hanem az is, hogy egy anarchista–szélsőbaloldali provokációban vesz részt, amelynek célja, hogy mindenáron bebizonyítsa Magyarországról, hogy élhetetlen hely. Mi, magyarok azonban pontosan tudjuk, hogy ez nem igaz. Azokra a cirkuszi mutatványokra, amelyeket a magyar ellenzék az elmúlt hetekben bemutatott, illetve arra a segítségre, amelyet a képviselő asszonytól kaptak, a magyarok nem vevők. A magyar sajtó- és szólásszabadságért állandóan aggódó Sargentiniről sokat elárul az, ahogyan a minap kizárta a fórumáról az Echo TV stábját. Nagyon kellemetlen, amikor valaki a sajtószabadság szükségességéről prédikál, miközben ő maga azt megsérti.

– Hogyan változott Magyarország nemzetközi médiaképe az elmúlt évben?

– Alapvető változásról sajnos nem tudunk beszámolni. Az elmúlt években teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a magát függetlennek nevező baloldali–liberális sajtó minden, csak nem független és szabad, hiszen teljesen egyértelműen véleményterrort és dezinformációs kampányokat folytat országokkal szemben. A politikai alapon kirajzolódó választóvonalak most, az EP-választás előtt még egyértelműbben látszanak. Mostanra megtanultuk, hogy ezzel együtt kell élnünk. Nekünk egyetlen feladatunk maradt, hogy a saját csatornáinkon, a lehetőségeinket kihasználva tájékoztassuk a közvéleményt arról, mit gondolunk a világról. Ebben sincs szégyenkeznivalónk, hiszen a magyar álláspont a migrációról, Európa jövőjéről, az európai intézmények működéséről teljesen egyértelmű és következetes volt az elmúlt években. Mi a nemzetek Európáját támogatjuk, amelyben biztosított a nemzetállamok szuverenitása, illetve az európai intézmények jogkörei egyértelműen elhatárolódnak egymástól. Azt gondoljuk továbbá, hogy Európa és Magyarország jövője szempontjából a migráció rendkívüli veszélyeket hordoz. Éppen ezért választottuk a magyar utat: a migráció helyett a magyar emberek megsegítésével foglalkozunk, családpolitikai, népesedési intézkedéseket hozunk, és folyamatosan konzultálunk a választókkal arról, hogy miként képzelik el az ország jövőjét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom