Belföld

A választási bírságokat sem fizetik be a kamupártok

Egyes – jellemzően a legkisebb – jelölő szervezetek több száz millió forinttal tartoznak, de még egy fillért sem fizettek, és az adóhivatal is hiába próbálja behajtani az adósságokat

Nem csak a sajtóban nemrég megjelent kétmilliárd forinttal tartoznak az államnak az áprilisi országgyűlési választáson egy százalék alatt teljesítő pártok, hanem a vissza nem vitt ajánlóívek és egyéb szabálysértések miatt kiszabott bírságokkal is tartozik jó pár jelölő szervezet és jelölt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

A 2014-es választásokon még ötvenezer forintos bírságot kellett fizetnie ívenként annak a jelölő szervezetnek vagy jelöltnek, amely vagy aki nem vitte vissza határidőre a Nemzeti Választási Irodától (NVI) felvett aláírásgyűjtő íveket. A jogszabály alapján a választási bizottságok összesen 1,9 milliárdos bírságot szabtak ki az érintettekre, de azok ebből csupán 4,1 millió forintot fizettek be. Összesen nyolcvan jelöltnek és szervezetnek kellett volna fizetnie, de ebből csak tizenheten tettek eleget a kötelezettségüknek.

A nem fizetők esetében az NVI a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult, hogy hajtsa be a tartozásokat, ám a vámhivatalnak ezt alig sikerült megvalósítania. Az NVI adatai­ból kiderül például az is, hogy a négy évvel ezelőtti rekordot beállító, 689 millió forinttal tartozó Keresztény Magyarok Szövetsége jogutód nélkül megszűnt.

Az önkormányzati választásokra már ötödére, ajánlóívenként tízezer forintra csökkentették a bírság összegét. Az NVI akkori tájékoztatása szerint ezen a voksoláson 955 ajánlóívet nem vittek vissza határidőre a választáson induló pártok, amelyeket így 9,5 millió forint megfizetésére köteleztek.

A most áprilisban lezajlott választással kapcsolatban összesen 757 millió forint bírságot szabtak ki, de ebből is csupán 27 milliót fizettek be az érintett pártok és politikusok. A rekorder idén az Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt lett, amelyet 358 millió forintra bírságoltak meg, az Elégedetlenek Pártjának 105, míg az Oxigén Pártnak 102 milliót kellene befizetnie. Tőlük azonban még egyetlen forintot sem sikerült beszedni. Érdekesség, hogy például az említett Elégedetlenek Pártját 2014-ben is megbüntették több mint hétmillió forintra, amiből csupán ötezer forintot fizetett be. Az összesítésekből ugyanakkor az is kiderül, hogy a nagyobb pártok többnyire befizették a büntetéseket négy évvel ezelőtt és most is.