Belföld

„A terveimet ellopták és átadták a haveroknak”

Török Péter tájépítő mérnök Európa Nostra-díjat hozott Szegednek a Klauzál tér megújításával, majd újabb feladatra kérték fel, ám kész munkáját „kidobták az ablakon”

Új tervpályázatot írt ki Szegeden az önkormányzat, annak ellenére, hogy a korábbi terveket Európa Nostra-díjjal jutalmazták. A tervek aztán fiókba kerültek, sőt, el is tűntek, legalábbis erről értesítették a Szegednek rangos elismerést hozó, országosan ismert tájépítő mérnököt.

Botka-Laszlo
Rossz példa. Botka László 2004-ben mint Európa-díjas városvezető szólalt fel (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tavaly ősszel tudatta a szegedi Délmagyar, hogy újjászületik a szegedi Széchenyi tér, a másodszor meghirdetett országos tervpályázaton a zsűri a szegedi Fontos Mérnök Stúdió munkáját találta a legjobbnak. Ha visszaugrunk tizenöt évet az időben, akkor azt a hírt láthatjuk, hogy Európa Nostra-díjat kapott Szeged belvárosa, a Kárász utca–Klauzál tér felújított, műemléki védettséget élvező utca–tér együttese. Az Európai Unió Kulturális Örökség díját a napokban vettük át Török Péter táj- és kerttervezővel Münchenben, az Európa Nostra kongresszusán, az oklevél és plakett hivatalos átadási ünnepsége július 15-én lesz Szegeden – tájékoztatta 2004-ben a távirati irodát Novák István, a város akkori főépítésze.

A dicsőség Török Péteré, a műegyetem címzetes egyetemi docenséé, Ybl-díjas és Prima Primissima díjas táj- és kertépítészé, aki Budapesten a Bazilika, a Vigadó és a Nemzeti Színház előtti tereket alakította ki, Szegeden pedig az említett Európa Nostra-díjjal kitüntetett tervei mellett megbízást kapott a Széchenyi tér fősétánya kiviteli terveinek elkészítésére, a IV. Béla-szobor környezetének kialakítására és a szegedi Tisza-part átépítésének koncepciójára is, amely „Vízre tájolt függőkertek” néven el is készült. Persze nem Török Péter tervei szerint, hanem az egész Tisza-part betonbaöntésével.

Az említett, azóta már elhunyt városi főépítész, Novák István még azért lobbizott Botka László szocialista polgármesternél, hogy hozzá kellene már látni a Széchenyi térre készült tervek megvalósításának is, és Török Péternek megbízást adni a kiviteli tervek elkészítésére is. Ebből azonban nem lett semmi. Novák utódja 2013. augusztus 8-án egy levelet küldött Töröknek, amelyben arról tájékoztatta, hogy a városházán nem lelhetők fel azok a tervek, amelyeket készített, és nem találják azokat a szerződéseket sem, amelyek alapján a várostól különböző tervezési munkákra megbízást kapott. Egyébként pedig arról érdeklődtek, hogy hajlandó lenne-e lemondani a szerzői jogairól.

Török erre nem volt hajlandó, s mint lapunknak mondta, az elvégzett munkáit az önkormányzat kifizette. „Csak az a problémám – tette hozzá –, hogy a terveimet ellopták, és odaadták a haveroknak. Több mint húsz évi munkám veszett el, felbecsülhetetlen erkölcsi és anyagi kár ért. Nem élek Szegeden, nincs rálátásom az itteni történésekre, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy egy Európa Nostra-díjas tervet kihajítanak az ablakon, s inkább egy új pályázatot írnak ki.”

Szeged polgármestere, Botka László az Európa Nostra-díj 2004 júliusi átadásását követően mint a legfrissebb Európa-díjas város vezetője szólalt fel az Európa Tanács bizottsági ülésen Strasbourgban, majd ő köszönthette a huszonhét, Európa-diplomát elnyert város küldötteit is. A gesztusnak nem egyszerűen protokolláris jelentősége van: az Európa-díjas város követendő példaként szerepel a diplomát elnyert települések előtt – írta a Délmagyar. Botka Lászlót hétfőn azzal a kérdéssel kerestük meg, hogy mi szükség volt új pályázat kiírására, ám lapzártánkig nem válaszolt.