Belföld

A települések értékeit a fiatalok őrzik

Fontos, hogy a tizennégy–harminc év közötti korosztály megtalálja a helyét a Pannon Ifjúsági Értékőr mozgalomban

Bárkiből lehet értékőr, de talán elsősorban azokból a fiatalokból, akik önként vállalkoznak arra, hogy településük értékeit feldolgozzák – hangsúlyozta a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Horváth Zsolt az immár hét éve működő Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózat tevékenységéről számolt be lapunknak.

Pannon-Ifjúsági-Értékőr
A résztvevőkre az elméleti ismereteken túl terepmunka is vár (Fotó: MH)

A Pannon Ifjúsági Értékőr Hálózatot 2011-ben hozta létre a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány, az ötletet a hungarikummozgalom létrejötte adta. Több mint hatszáz fiatal dolgozik a hálózatban, akik mind részt vettek már olyan értékek feltárásában, amelyek a későbbiek folyamán bekerültek települési, megyei értéktárakba. Többen már koordinátorként dolgoznak a hálózat mellett, az ő feladatuk egy-egy új, önálló értékőrcsoport létrehozása. „Bárkiből lehet értékőr, de talán elsősorban azokból a fiatalokból, akik a szabadidejükben, önként, a saját településük gazdagodását elősegítve vállalkoznak arra, hogy az értékeket feldolgozzák, és segítsenek abban, hogy azokat mások is megismerhessék. Az volt a célunk, hogy a tizennégy–harminc év közötti korosztály megtalálja a helyét ebben a mozgalomban” – mutatott rá Horváth Zsolt.

Ismertette, a programban részt vevők először elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak, az első alapképzés körülbelül nyolc hónapig tart. Ezalatt a fiatalok elsajátítják a hungarikumtörvény alapjait, megtanulják kiválasztani a saját településük értékeit. Megismerkednek a szövegleírással, az interjúkészítéssel, a fotózással és a filmkészítés alapjaival is, emellett terepmunka is vár rájuk. „Nagyon sok pozitív tapasztalatot szereztünk. Az egyik ilyen, hogy az adott településen a fiatal és idősebb generáció közelebb kerül egymáshoz a programnak köszönhetően, emellett jelentősen nő a fiatalok településükhöz való kötődése” – hívta fel a figyelmet Horváth Zsolt.

A hálózat minden évben törekszik rá, hogy egyre többen csatlakozzanak a programhoz. „Sok helyen vagyunk jelen, például Veszprém, Fejér, Bács-Kiskun megyében működnek értékőrcsoportjaink. Idén Heves megyében, Tiszanána központtal csatlakoztak hozzánk új résztvevők” – sorolta Horváth Zsolt. Szeptemberben és októberben Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek hozzájuk, akkor harmincan vettek részt a munkában, két alkalommal, három napon keresztül folyt a munka. Megjegyezte azt is, hogy a külhoni magyar régiók közül Erdélyben is működik csoportjuk. Jövőre is tovább bővül a hálózat, akkor Baranya megyében, Pécsvárad és környéke településeiről érkeznek hozzánk, és tervezzük egy Balatonfüred és környéke értékőrcsoport létrehozását is – mutatott rá. Horváth Zsolt kiemelte, szerencsére van együttműködés a csoportok között, ennek elősegítése érdekében minden nyáron értékőrtábort szerveznek, valamint szabadegyetemet is működtetnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom