Belföld

A rasszizmus letéteményesei

Újabb botrányos felvételek kerültek elő Jakab Péter Jobbik-szóvivőről, a balliberális pártok azonban továbbra is határozottan kitartanak potenciális partnereik mellett

Pár éve még ellenzéki és antifasiszta tüntetés volt a következménye, hogy a Jobbik egy zsinagógaépületben akciózott. Ugyanaz a baloldal ma már együttműködést szorgalmaz a párttal.

jakab_peter
Zászlók és eszmék érdekes elegye. A színpadon Jakab Péter (Fotó: Bodnár Patrícia)

Egyszer lejátszhatnánk ezt rendőrök nélkül, tudjátok, úgy, mint nagyapáink idejében – jegyezte meg nagy derültséget kiváltva Pörzse Sándor képviselő a Jobbik rendezvényén, amelyet az immár művelődési házként funkcionáló egykori esztergomi zsinagógában tartottak. Bent szimpatizánsok és gárdisták, az épületen kívül antifasiszta tüntetők, köztük a helyi MSZP-szervezet képviselői. A megmozdulás résztvevői „nácik, haza!” felkiáltással tiltakoztak, a Mazsihisz és számos más szervezet közleményben. Mindez öt éve, 2014 februárjában történt, a Jobbik elnöke akkor még bőven Vona Gábor volt, aki már akkor is azt bizonygatta, hogy ő nem náci. Ennek ellenére a tüntetést szervező Élet Menete Alapítvány a „magyarországi rasszizmus és fasizmus jelenkori letéteményesének” nevezte a pártot, hangsúlyozva, „nem engedhetjük meg, hogy őseink szent helyén rasszista, antiszemita, a magyar hazát mérgező nézetek hangozzanak el”.

Azóta a balliberális pártok, így az MSZP is potenciális szövetségesként tekint a Jobbikra, annak ellenére, hogy még a napokban is botrányos antiszemita és rasszista ügyek láttak napvilágot a párttal kapcsolatban. Tegnap ismét a Hír Tv közölt felvételt, amelyen a nagy ellenzéki összefogás központi alakjának számító, miskolci Jakab Péter arról beszél, hogy „tiltakoznak és ajvékolnak azok, akik úgy gondolták, hogy életük végig lehet élősködni rajtunk, lehet élősködni ezen a városon. Nekik üzenem, hogy ébred már a magyar! Bizony ébred!”

Egy másik, az Origo által közzétett, szintén 2010-es felvétel szerint pedig a Jobbik-szóvivő azt magyarázta, hogy a cigányok a felesleges energiáikat nem a munka világán keresztül vezetik le, így marad számukra a bűnözés és a közrend folyamatos zavarása. Jakabról korábban kiderült, a „kiválasztott néphez” tartozó bűnözőkről is beszélt, a melegeket pedig aberráltnak tartotta.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a Jobbik csak kommunikációs szinten néppártosodik, Sneider Tamás elnök, Gyöngyösi Márton, Kulcsár Gergely vagy éppen maga Jakab Péter a rasszista botrányok ellenére továbbra is a párt a tagjai. Sőt, valamennyien vezető beosztásban. A baloldali politikusok zöme pedig továbbra sem zárja ki az együttműködést velük, különösen az őszi önkormányzati választáson. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a Népszavában közölt írásában erősítette meg ezen szándékát, felvetve egy jövőbeli koalíció lehetőségét. Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök pedig az Inforádióban örvendezett azon, hogy a Jobbik Vona Gábor irányítása alatt elindult egy mérsékeltebb irányvonal felé, s „amikor mi egy színpadon vagyunk a Jobbikkal, egyetlen egy vállalhatatlan mondat sem hangzik el”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom