Belföld

A rácsok mögött is kapaszkodó a vallás

A négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita – harmincöt képviselője szolgál a börtönökben, elősegítve a majdani reintegrációt

Imanapokkal, lelki gyakorlatokkal, bibliavetélkedőkkel és állandó jelenléttel segítik elő az egyházak a rabok vallásgyakorlását a börtönökön belül. A lelkészek segítségére gyakran nagy szükség van.

vallás 20180811
A kommunista diktatúra alatt nem dolgozhattak lelkészek a börtönökben, ma valamennyi büntetés-végrehajtási intézményben biztosított a szabad vallásgyakorlás (Fotó: MH)

A büntetés-végrehajtás kiemelt feladata a fogvatartottak társadalmi reintegrációjának elősegítése, amelyben jelentős szerep jut a vallásgyakorlásnak, az egyházaknak – közölte lapunkkal a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a börtönökön belül zajló vallásgyakorlás lehetőségei kapcsán. Tájékoztatásuk szerint a négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita – jelenleg harmincöt börtönlelkésze végzi tevékenységét egyházi irányítás és felügyelet alatt, ökumenikus szellemben a bv-intézetekben, amelyek mindegyikében biztosított a szabad vallásgyakorlás.

A kommunista diktatúra alatt lelkészek nem dolgozhattak a börtönökben, de ez a helyzet a rendszerváltás után megváltozott és ettől kezdve az egyházak és különféle felekezetek képviselői, valamint a missziós- és karitatív szervezetek tagjai is beléphettek a büntetés-végrehajtásin intézetekbe. A fogvatartottak vallásgyakorlására számos lehetőséget biztosítanak: évek óta megrendezett programokkal, országos bibliavetélkedővel, imanapokkal, szentmisékkel, csoportfoglalkozásokkal, zenés és családi istentiszteletekkel, sikeresen adaptált nemzetközi kezdeményezésekkel. Utóbbira példa a börtöncursillo elnevezésű többnapos lelkigyakorlat vagy a már három intézetben működő APAC (Association for the Protection and Assistance of the Codemned, magyarul: Szövetség az Elítéltek Védelmére és Támogatására) részlegek kialakítása.

A különböző vallási programok közül kiemelkedik az Európában egyedülálló Országos Fogvatartotti Zarándoklat. Az idei évben már harmadszor megrendezett különleges vallási eseményen tizenhat börtön csaknem nyolcvan fogvatartottja vett részt. Ezen a zarándoklaton az arra érdemes elítéltek kapnak lehetőséget rá, hogy lelki feltöltődés reményében felkereshessék Magyarország leglátogatottabb magyarországi búcsújáróhelyét Mátraverebély-Szentkúton.

Az egyházi szervezetek komolyan támogatják a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs céljainak elérését, továbbá segítik a fogvatartási részlegeken végzett szakmai munkát. A BVOP hangsúlyozta: a hit, a vallás a rácsok mögött büntetésüket töltők életében kapaszkodót, egyúttal reményt és megnyugvást jelent, amely segíti emberi méltóságuk megőrzését és lelki felemelkedésüket. A börtönlelkészek együtt fáradoznak a reintegrációs tisztekkel, pártfogókkal, pszichológusokkal és utógondozó koordinátorokkal azon, hogy az elítéltek törvénytisztelő állampolgárokként történő visszavezetése a társadalomba minél hatékonyabb legyen. A börtönlelkészek munkája nem csupán a büntetés-végrehajtásnak, hanem az egész társadalomnak fontos, mivel mindannyiunk közös érdeke, hogy a börtönben töltött idő után a fogvatartottak képesek legyenek a közösségben és a közösségért élni – tették hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom