Belföld

A pályázatok egyharmada gyenge

Az innovatív ötletekre az idén is jut elegendő pénz – mondta Pálinkás József

A pályázatírók komoly nehézségekkel küzdenek, amit jelez, hogy a hivatalhoz beadott anyagok durván harmada teljességgel értelmezhetetlen kutatás-fejlesztési szempontból – mondta tegnap egy budapesti háttérbeszélgetésen Pálinkás József.

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke utalt rá, a fennmaradó rész durván harmadánál látszik, hogy a készítők nem fordítottak elég időt a munkára. A fennmaradó hányad már jó pályázatnak minősíthető, s ennek a körnek durván a felét lehet az első fordulóban támogatásra javasolni.

Pálinkás József szerint a mostanság tapasztalt, a kutatásra, fejlesztésre és innovációra (K+F+I) fordítható pályázati pénzbőség egyhamar nem ismétlődik meg, ám ahhoz, hogy a várhatóan idén rendelkezésre álló 250 milliárd forintot az ország jövőjének szemszögéből haszonnal költsék el, elengedhetetlen az egyébként nyilvános értékelési szempontok szigorú érvényesítése és a közelmúltban létrehozott, többszintű szakértői bírálati rendszer. Egyes KFI célú, uniós finanszírozású felhívások esetében a pályázatok beadásához az NKFI kutatási, fejlesztési és innovációs szempontú támogató szakpolitikai véleménye szükséges. Eddig három felhívás esetében zárult le a projektjavaslatok KFI szempontú véleményezésének értékelése, amelyekkel kapcsolatban az elnök kifejtette, hatvanhat projektet ítéltek támogatásra méltónak 72,8 milliárd forint értékben, míg a benyújtott 263 projektjavaslat szaldózott támogatási igénye csaknem 345 milliárd forint volt.