Belföld

„A népakarat megállíthatja Brüsszelt”

Rogán Antal: Büntetőjogi következménye lehet az MSZP boltzáras aláírásgyűjtésének

Bár a szabad vasárnap egyelőre lekerült a napirendről, a kormány örömmel venne egy társadalmi vitát a témában. Erről is beszélt Rogán Antal az Echo televízióban. Felvetette, a már visszavont törvény eltörléséért aláírást gyüjtő MSZP-s akció akár büntetőjogba is ütközhet.

Gazdasági értelemben igen, de az emberek körében nem nyert csatát a kormány a vasárnapi boltzárral – jelentette ki Rogán Antal péntek este, az Echo televízió Mélymagyar című műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter megjegyezte, a szakszervezetek zöme sajnos nem állt ki a vasárnapi munkavégzés tilalma mellett az elmúlt egy évben. Részben emiatt, az emberek többsége nem támogatta az intézkedést, márpedig az ő szavukat is meg kell hallgatni – érvelt. Most társadalmi vita következhet a témában, ez egyfajta késői ébredést jelent az érdekvédelmi szervezetek részéről, ami akár még jó is lehet.

Aki kiállt az MSZP népszavazása mellett, vagyis a vonatkozó törvény ellen lépett fel, azzal támogatta a bérpótlék eltörlését is, a „kettő ugyanis együtt jár” – mutatott rá a fideszes politikus. Hozzáfűzte, a kormány nyitott az esetleges fizetési kompenzációkról tárgyalni. Ám a szocialisták csak politikai balhét akartak, és eközben adatokat gyűjteni. Sőt, Rogán szerint egyenesen hazudik az MSZP, azzal, hogy a parlamenti döntés után is kampányol. Ráadásul, amit most csinál, akár törvénytelen is lehet, erről még a Btk. is rendelkezik, ezért ezt nem lenne szabad engedni, de majd a hatósági vizsgálatok kiderítik, milyen következménye lehet az akciónak.

További aggály a politikus szerint, hogy egy baloldali párt kényszerítené a dolgozókat munkára, s áll a multik oldalán. Megjegyezte, kiderült, az áruházláncok hat nap alatt megkeresték ugyanazt a profitot, mint korábban hét nap során, így kérdéses, mennyire lesznek aktívak az újranyitásban.

Kitért arra is, van most fontosabb dolog az asztalon, amelyben mindenképp a népnek kell döntenie, ez a nemzeti szuverenitás kérdése. A betelepítési kvótával ugyanis az unió meg akarja kerülni a törvényességet. Rogán szerint eddig másfélmillió ember érkezett illegálisan Európába, Németország ezeket szeretné szétosztani, ehhez jön még a Törökországgal kötött megállapodás nyomán évente szétosztandó, több százezer migráns. Vagyis folyamatos lenne a beáramlás, amit csak a népakarat tud megakadályozni – hangsúlyozta. A népszavazás vétójogot jelenthet a jövőbeli intézkedések esetében, az uniós jog szerint is – tisztázta.

A miniszter úgy látja, az integráció sikertelen Európában, az úgynevezett no-go zónákba már a mentőket sem merik beengedni, ezzel a folyamattal is szembe kellene nézniük az uniós vezetőknek. Tájékoztató kiadványt készít elő a kormány azokról a területekről, ahová nem célszerű menni, részben a terrorfenyegetettség miatt – tudatta.

A jövő évi költségvetés kapcsán szólt arról is, hogy egyes, az egészségügyi és a szociális dolgozókat érintő bérfejlesztési terveket, mivel a 2016-os büdzsé lehetővé teszi, előre hozhatnak az idei évre.

Objektum doboz