Belföld

A napnál is világosabb, hogy a Szeviép-ügyben "Botka László a hunyó"

Halász János: Botka bilincsben viteti el az őt kritizálókat

Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt "bilincsben viteti el azokat, akik kritizálják őt" - kommentálta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a Szeviép-ügy miatt a szegedi közgyűlésben pénteken történteket.

Szabó Bálint, az építőipari cégcsoport egykori alvállalkozói egy csoportjának képviselője a közgyűlésen petíciót akart átadni Botka László polgármesternek, a karzatról játékpénzt szórt az ülésterembe, és folyamatos közbekiáltásokkal zavarta a tanácskozást. Az önkormányzati rendészek távozásra szólították föl, de miután nem jártak sikerrel, rendőrt hívtak, akik aztán elvezették Szabó Bálintot. Ő, valamint a helyi Fidesz és KDNP a Szeviép-ügy károsultjainak kifizetését követelték, és fölvetették Botka László felelősségét. A polgármester szerint azonban a vállalkozás "ezer szállal kötődik a Fidesz politikusaihoz", és nem volt közvetlen szerződéses kapcsolata az önkormányzattal.

Halász János budapesti sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban kérdésre azt mondta: napnál is világosabb, hogy a Szeviép-ügyben "Botka László a hunyó".

"Most, amikor tiltakoznak az emberek, azt is láthatjuk, milyen a Botka László szerint elképzelt demokrácia. Botka bilincsben viteti el azokat, akik őt kritizálják. Botka László szerint ez a demokrácia, ő ilyen Magyarországot szeretne építeni" - fogalmazott a Fidesz-frakció szóvivője, elfogadhatatlannak nevezve ezt.

Fidesz: Erkölcsi és anyagi támogatás jár a károsultaknak

A Fidesz szegedi elnöke szerint erkölcsi elégtételt és anyagi kárpótlást kell kapniuk a Szeviép-ügy károsultjainak.

Nógrádi Tibor pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a következő hónapokban azért fog dolgozni, hogy az a 433 vállalkozás, csaknem ötezer család, amely földönfutóvá vált a Szeviép-ügy miatt, valamilyen állami segítséget kapjon.
Kifejtette, 2006 és 2010 között Szeged gazdasági és politikai életét egy olyan csoport határozta meg, amelynek tagja volt Ujhelyi István jelenlegi szocialista európai parlamenti képviselő, Szentgyörgyi Pál MSZP-s gazdasági alpolgármester és a Szeviép-csoport egyik tulajdonosa. Ők döntöttek a beruházási irányokról, a sporttámogatásokról - tette hozzá. Ezek a döntések azonban nem születhettek volna meg Botka László MSZP-s polgármester tudta és beleegyezése nélkül - hangsúlyozta Nógrádi Tibor.
A Szeviép csődje során eltűnt több mint tízmilliárd forint - közölte a politikus, hozzátéve: ennek az összegnek egy része pártfinanszírozásra szolgálhatott, és az MSZP kasszájába került.
A Fidesz szegedi elnöke szerint ki kell derülnie, mi történt 2006 és 2010 között a Szeviéppel, milyen kapcsolat volt a város és a cégcsoport között, és hova tűnt a pénz a vállalkozásból.