Belföld

A második erő négy év múlva az élre törne

Vona Gábor elnök szerint már csak idő kérdése, hogy pártja végleg megszabaduljon a baloldal szélsőjobboldali stigmájától

Úgy gondolom, hogy 2018-ban nekünk van a legnagyobb esélyünk arra, hogy leváltsuk a Fideszt – mondta a lapunknak adott interjúban Vona Gábor. A Jobbik elnöke szerint az idei három választás eredménye egyértelműen bizonyította, hogy sikeres lépés volt a pártban a tavalyi stílusváltás, mert a Jobbik kétséget kizáróan a második erő lett Magyarországon.

vona-gabor
Vona Gábor az ózdi eredményről: Ez már történelem (Fotó: Csudai Sándor)

– Még tavaly ősszel stílusváltást hirdetett meg a Jobbikban, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a választók szélesebb rétegeit tudják megszólítani a közelgő választások előtt. Bevált ez a stratégia?
– Nyilvánvaló volt, hogy ha komolyan gondoljuk, hogy az ország irányítására kapjunk felhatalmazást, akkor a Jobbikban stílusváltásra van szükség. Ennek lényege a tartalmi radikalizmus megőrzése és a stílusbeli levetkőzése, tehát egyfajta néppártosodás. Az idei három választás eredménye egyértelműen bebizonyította, hogy ez sikeres lépés volt, a Jobbik kétséget kizáróan a második erő lett Magyarországon. Még az önkormányzati választásokon is sikerült áttörést elérnünk, az ózdi győzelem is egyértelműen ezt bizonyította.

– Az kétségtelen, hogy a szétforgácsolódott baloldalt meg tudták előzni a választásokon, ám a kormánypártokhoz nem sikerült érdemlegesen közelebb jut­niuk. Nem okozott ez csalódást a párt soraiban?
– Nem hinném, hogy csalódottságra bárkinek oka lenne a Jobbikban, hisz az idei három választás konklúziója egyértelmű: mi vagyunk a kormánypárt legerősebb ellenzéke. A baloldalnak sem erkölcsileg, sem szakmailag, sem társadalmi vízióját tekintve nincs jövőképe Magyarországról. Az elmúlt négy-öt évben mind a baloldal, mind pedig a Fidesz számos elképzelésünket megvalósította, vagy legalábbis kommunikációs téren megpróbálta átvenni, ami azt jelzi, hogy ellenzékben is komolyan tudtuk tematizálni a politikát olyan témákkal, amelyek az ország érdekét szolgálták. Úgy gondolom, hogy 2018-ban nekünk van a legnagyobb esélyünk arra, hogy leváltsuk a Fideszt.

– Egy pártelnöktől kötelezően elvárható optimizmuson kívül mire alapoznak a Jobbikban? Miben kell még változniuk?
– Mondhatnám azt is, hogy jó úton járunk, de rengeteg teendőnk van még a pártépítésben is. Ma szervezetileg, szakmailag, politikailag a Fidesz a legjobban felépített párt, ahhoz, hogy le tudjuk győzni, nagyon sok tennivalónk van ezen a téren is. A párt struktúrájának fejlesztése persze csak szükséges, de nem elégséges feltétele egy győztes választásnak. Az igazi esélyt az jelentheti számunkra, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok országrombolását követően a Fidesz–KDNP – bár elődeihez képest számos pozitív intézkedést tett – sem tudott úrrá lenni az ország legégetőbb gondjain. A társadalom állapota lassan ötéves kormányzásuk alatt sem javult, nem sikerült megfordítaniuk az elvándorlási hullámot, öt éve maszatolják a „devizahiteles” ügyet, nem lett jobb a közbiztonság, a hazai munkavállalók helyzete is jelentősen romlott. Attól tartok, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor még súlyosabb szociális krízishelyzet alakulhat ki az országban.

– Az Európai Unióban éppen a napokban kapott „dicséretet” Magyarország a gazdasági mutatói miatt, ön pedig egy lehetséges krízishelyzet bekövetkezésétől tart. Nincs ebben ellentmondás?
– Mi azt az elvet követjük, hogy az ország érdekében félre kell tenni a pártpolitikai csatározásokat, azt viszont látni kell, hogy az emberek, a családok egzisztenciális helyzete semmit nem javult. Ennek kísérőjelensége az elvándorlás, amely már 2010 és 2014 között is elviselhetetlen mértéket öltött, és dinamikáját tekintve azóta sem mérséklődött. Mindez azt jelzi, hogy a hazai foglalkoztatásban nagyon súlyosak a gondok. Abban egyetértünk a jelenlegi kormánypártokkal, hogy a középosztályt meg kell erősíteni Magyarországon, a mikéntet illetően azonban eltérő állásponton vagyunk. A Fidesz ezt a folyamatot felülről irányítva képzeli, egyfajta politikai lojalitás alapján, már-már vazallusi rendszerben, a hozzájuk kötődőket helyzetbe hozva, a Jobbik ezzel szemben az alsó középosztály felemelésében gondolkodik, s határozottan elutasítjuk a Fidesz vazallusi, politikai-egzisztenciális függőségi rendszerét.

– Az alsó középosztály felemelése a szociáldemokrata pártok programjainak vezérlőelve, a hazai baloldal szerint viszont a Jobbik egy szélsőjobboldali párt, amellyel még a parlamentben sem kívánnak együttműködni. Ez a bélyeg örökké a Jobbikon marad?
– Úgy tapasztalom, hogy ma már csak nagyon elvakult embereknek lehet beadni ezt a dumát, hogy a Jobbik egy szélsőséges párt. Idő kérdése, hogy az ilyen stigmáktól megszabaduljunk, bár azt elfogadom, hogy a nemzetközi környezetben ez még nem mindig hat. Nyilvánvalóan fel fogunk lépni az ilyen típusú megbélyegzéssel szemben a nemzetközi fórumokon is.

– Mi most a helyzet az Európai Unió elleni kémkedéssel meggyanúsított Kovács Béla EP-képviselővel? A Jobbik alelnöke azt ígérte, hogy házon belül kivizsgálják ezt az ügyet. Hol tart ez a vizsgálat?
– Azt hiszem, ezt a nyilatkozatot sokan félreértették. Amit a párt etikai bizottsága ebben az ügyben megtehetett, azt megtette. Az érintettekkel leültünk, akik a leghatározottabban cáfolták és visszautasították a kémkedés vádját. Az ártatlanság vélelme Kovács Bélát is megilleti, nekünk tehát a jogi eljárás befejezéséig nincs dolgunk ebben az ügyben. Ahogy az amerikai kitiltási botrányban sem, úgy ebben az ügyben sem állt elő senki hiteles bizonyítékokkal. Ha bizonyítékokat kapunk, hogy az etikai bizottságunk előtt elhangzottak mégsem úgy vannak, pártelnökként meg fogom tenni a szükséges lépéseket.

– Hogyan értékeli a vasárnapi helyi önkormányzati választások eredményeit?
– Az első mondat, amely eszembe jutott a két eredmény hallatán, hogy ez itt és most nem politika, ez már a történelem. A Jobbik végig ragaszkodott ahhoz, hogy tisztességgel és programmal kampányoljon, még akkor is, amikor a Fidesz program nélkül, mocskolódó szórólapokkal gyűjtötte a szavazóit. Úgy gondolom, az ózdi és a recski választás nem a 2014-es választások utolsó, hanem már a 2018-as választások első csatája volt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom