Belföld

„A magyarság ismét nemzetté vált"

Szakály Sándor történész volt a Mélymagyar vendége +VIDEÓ

Senki nem mondhatja azt, hogy 1956-ot nem lehet sokszínűnek tekinteni, vagy azt, hogy nem voltak bátrak, gyávák, visszahúzódók és ellenállók. Mégis, volt valami, ami ennek az országnak az állampolgárait ekkor összekötötte: a magyarság népből ismét nemzetté vált – mondta Szakály Sándor történész Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorában péntek este az Echo TV-ben.  

Objektum doboz

Ezzel Tóta W. Árpád, HVG-s publicista Tilos Rádióban elhangzott szavaira reagált. A Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója felidézte, hogy a szülőfalujában egy kifejezést használtak 1956-ról: forradalom, „és ebben egyetértés volt az emberek között”. Meglátása szerint 1956-nak két nagyon fontos gondolata volt: az „Aki magyar velünk tart” és a „Ruszkik haza!", mivel ezekkel mindenki azonosulni tudott.  

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom