Belföld

A legújabb recept: a tehetetlen pártok helyett a média buktasson kormányt

Jórészt igazat ad a balliberális formációkat keményen ostorozó Lengyel Lászlónak lapunk szocialista forrása

Az ellenzéki pártok gyengék, ezért az ellenzéki médiumoknak össze kell fogniuk, és nekik kell megnyerni a választást a „szerencsétlenkedő” pártok helyett – írta Lengyel László politológus a Népszavában. Miért kellene a tehetetlen ellenzéki politikusokra várakozni, hogy kiegyezzenek a 2018-as választások tétjeiben? – fogalmazott Botka László tanácsadója, utalva arra, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyetlen olyan megállapodást sem tudott tető alá hozni, amely elősegítené a „Fidesz-rezsim” leváltását.

A baloldali pártok lapzártánkig nem reagáltak az elemző szavaira, ám lapunknak egy vezető szocialista politikus úgy fogalmazott, igaza van Lengyel Lászlónak abban, hogy „töketlenkedünk, hogy képtelenek vagyunk összefogni, nem tudunk összezárni, mint a jobboldalon a Fidesz, még úgy sem, ahogyan arra a Jobbik is képes”. Hiába van azonban igaza a politológusnak, az elképzelése éppúgy utópisztikus, ahogyan Tamás Gáspár Miklós filozófusé is az volt, aki azt mondta, mindenki álljon be a legerősebb baloldali párt, az MSZP mögé, s csak egyetlen jelölt induljon el a parlamenti választásokon a Fideszével szemben – tette hozzá forrásunk. A politikus azt is hangsúlyozta, legalább annyira megvalósíthatatlan eleme Lengyel László javaslatának az, hogy kvázi „egyesüljön a Soros- és a Simicska-média” a választási küzdelemben, hisz a szocialista pártban a Jobbikkal való együttműködést a nagy többség elutasítja, „ilyen bakugrásra az MSZP nem vállalkozhat”. Gyurcsány Ferenc DK-elnök is hasonlóképp nyilatkozott, „még a Jobbik közelségét sem bírja” – jegyezte meg forrásunk.

Tegnap egyébként a múlt heti ismeretlen eredetűek után újabb kormányellenes plakátok jelentek meg a fővárosban. A Demokrata Párt a kormány „sorosozó” plakátjaihoz hasonló képi világgal a miniszterelnök képmásával kampányol, amelyen az olvasható: „Ne hagyjuk, hogy Orbán nevessen a végén!”