Belföld

A kettős mérce klasszikus esete

Szánthó Miklós: Brüsszel ellen lenne helye a jogállamiság-eljárásnak

„Formálisan akár adminisztrá­ciós, akár gyülekezési vagy közterület-használati »problémáról« legyen is szó az ügy kapcsán, megdöbbentő, de egyben mulatságos is a hivatás­szerűen alkalmazott kettős mérce és felbuggyanó intolerancia” – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója annak kapcsán, hogy a kormány megbízásából Brüsszel utcáit járó, a figyelmet a bevándorlási politika következményeire felhívó plakáttal felszerelt kisteherautót rendőrök állították meg, és leszereltették róla a liberális EP-frakcióvezetőt, Guy Verhofstadtot ábrázoló plakátot.

Az, hogy a politikai ellenfél kampányát hatósági eszközökkel lehetetlenítsék el, Magyarországon elképzelhetetlen, a „fejlett Nyugaton” azonban ezek szerint ez bevett eszköz – jegyezte meg Szánthó Miklós.

Ennek ellenére Magyarország az - folytatta -, amelyet a médiatörvény elfogadásától kezdve a Sargentini-jelentésig bezárólag a szólásszabadság eltiprásával vádolnak. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint többek között ez is mutatja, hogy igazából nem hazánkkal, hanem Brüsszellel szemben lenne helye jogállamiság-eljárásnak. Rámutatott, az eset rávilágít arra is, hogy miközben a liberális fősodor nyitottságról, a másik igazságának elfogadásáról papol szavakban, azonnal intoleránssá válik, ha egyetemesnek gondolt világértelmezésétől eltérő állásponttal találkozik. Úgy fogalmazott, mindezzel valójában éppen azokat a kritikákat támasztják alá, amelyeket összeesküvés-elméletnek titulálnak. Világosan látszik azonban az is, hogy ez nem elmélet, hanem mostanra maga a gyakorlat – szögezte le Szánthó Miklós.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom