Belföld

A jövő tanévben indul az állami pilótaképzés

A közszolgálati egyetem új szakára többszörös lehet a túljelentkezés

Lapunknak nyilatkozott dr. Koller József dandártábornok, a honvédség szolnoki helikopterbázisának parancsnoka annak kapcsán, hogy húsz esztendős kihagyás után újraindul a katonai pilóta-, illetve légiirányító-képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Koller-József
Koller József: A hallgatók repülési ideje eléri majd a kétszázhúsz órát (Fotó: MH)

Minden jelentkezőre három napos, rendkívül szigorú orvosi vizsgálat vár – hangoztatta a dandártábornok. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka annak kapcsán nyilatkozott, hogy húsz esztendő után 2018-ban újraindul a katonai pilóta-, illetve légiirányító-képzés a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). Kiderült, az oktatás négyesztendős, amelyből az első kettő Budapesten, míg a fennmaradó kettő Szolnokon zajlik. A követelmények magasak, hiszen már a felvételin középfokú angol nyelvvizsgát várnak el, továbbá a diákoknak az első huszonnégy hónap alatt kétszáznegyven kreditpontot kell összegyűjteniük.

Korántsem biztos, hogy aki egészségügyileg minden szempontból megfelel, az a levegőben, három dimenzióban jól mozog – fogalmazott a dandártábornok. Fontos leszögezni, akiről időközben kiderül, hogy nem alkalmas pilótának, az az NKE valamelyik másik, párhuzamos képzésén folytathatja tanulmányait.

Természetesen nemcsak a honvédségnél állnak szolgálatban állami légijármű-vezetők, hanem többek között a rendőrségnél is – hangoztatta a parancsnok, aki egyben azt is közölte, az állomány oktatása a második évtől Szolnokon, osztott képzésben zajlik tovább: egy részük  merev-, másik részük forgószárnyas gépekre kap majd kiképzést.

A negyedik év végére a hallgatók teljes repült órája eléri a kétszázhúsz órát.

Dr. Koller József hozzátette, a szakra várhatóan többszörös lesz a túljelentkezés, és hogy hány diákot vesznek föl, az a Felvi.hu oldalon lesz olvasható.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom