Belföld

A gyógyítást segítő térkép

Kétszázötven betegség közötti összefüggést dolgoztak fel a kutatók

Egyedülálló betegségtérkép készült, amelyhez száztizenhétezer résztvevő adatait elemezték. Az innovatív rendszer egyelőre csak angol nyelven érhető el. A kutatók kétszázötven betegség közötti összefüggéseket tártak fel.

Betegségtérképet készítettek a Semmelweis Egyetem kutatói, amelynek köszönhetően a rendszer a kétszázötven legfontosabb betegség közötti kapcsolatokat teszi elérhetővé bárki számára – olvasható az egyetem honlapján. Az egyedülálló, elektronikusan elérhető adatbázisból százezres nagyságrendű adat hívható le, így néhány kattintással megtekinthető, hogy például a cukorbetegségnek melyik kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségekkel van szoros kapcsolata. Emellett, a kutatók a pszichiátriai, a neurológiai betegségektől az endokrin rendszer betegségein át a szív- és érrendszeri, vérképzőszeri, mozgásszervi kórképekig tizennyolc nagy csoportra bontott kétszázötven fontos betegség közötti összefüggéseket tártak fel a most publikált, egyelőre csak angolul elérhető komorbiditási térképből – mondta el Bagdy György tudományos rektorhelyettes, a publikáció egyik szerzője.

A Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Manchesteri Egyetem közös publikációja a közelmúltban jelent meg a PLOS Computational Biology folyóiratban. A kutatás alapját az Egyesült Királyságban létrehozott biobank adta, amelyből száztizenhétezer résztvevő adatait elemezték a kutatók. A szabadon hozzáférhető publikációban feltüntetett link (bioinformatics.mit.bme.hu/UKBNetworks) segítségével bárki betöltheti a betegséghálózatokat mutató térképet, és interaktív módon kereshet benne.

Gyógyszerkutatók, orvosok és akár laikusok számára egyaránt érdekes lehet a térkép böngészése, hiszen a betegségek együttes előfordulása közismert és gyakori jelenség – vélekedett a rektorhelyettes, hozzátéve, hogy a különböző, megadható változók függvényében százezres nagyságrendű adatot rejt a rendszer. A honlapon elérhető térképen válasz található például arra, hogy valakinek a többféle meglévő betegsége között valószínű-e a direkt kapcsolat, vagy csak véletlen egybeesésről van szó.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom