Belföld

A NAV vizsgálja Simon Gábor pénzmosodáját

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága nyomoz abban az ügyben, amelyet még júniusban választott le a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Simon Gábor alapügyéről – közölte lapunkkal a Fővárosi Főügyészség szóvivője. 

simon-gabor
Simon Gábor most törheti a fejét igazán (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Bagoly Bettina elmondta, a KNYF még júniusban küldte meg a Fővárosi Főügyészségnek a szintén költségvetési csalás gyanújával folytatott alapeljárásról leválasztott ügy iratait, amelyeket megvizsgáltak, s ennek alapján költségvetési csalás és pénzmosás bűntettének gyanújával rendelt el nyomozást a főügyész, amelyet a NAV Bűnügyi Főigazgatósága folytat le.

Nagy Andrea, a KNYF szóvivője lapunkkal annyit közölt, a pénzmosás bűntettére utaló, ez idáig fel nem derített ügyrész az alapügyben közölt megalapozott gyanúhoz nem köthető, további részletet azonban a nyomozás érdekei miatt egyik hatóság sem árult el. Az MSZP korábbi elnökhelyettese nem csupán az osztrák Volksbankban „tárolt” 240 millió forint értékben dollárt és eurót, hanem a Népszabadság információi szerint salzburgi, grazi és zürichi bankszámlái is voltak, amelyeken alkalmanként egymillió eurót is elérő forgalmat bonyolított le. Az egykori szocialista országgyűlési képviselőt március 12-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd a Fővárosi Törvényszék döntése alapján május 12-én házi őrizetbe, amelynek legújabb határideje október 12. – mint azt tegnapi számunkban megírtuk.

Az adóhatóságnál vizsgált pénzmosási ügyről több verzió is nyilvánosságot látott. Az egyik szerint az öngyilkosságot elkövető Welsz Tamáshoz köthető, a Simon Gábornak bissau-guineai útlevelet biztosító férfinak nem csupán a lakásán találtak széfet, hanem pénzintézetekben is. Lapunk megkereste a XVIII. kerületi önkormányzatot is, amely szintén feljelentést tett a szocialista városvezetés idejére eső kötvénykibocsátás ügyében. Lévai István (Fidesz) alpolgármestertől azt a tájékoztatást kaptuk, a belső vizsgálat során nem találtak olyan dokumentumokat, amelyekkel a feljelentésüket kiegészíthették volna.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom