Belföld

A Mars téri beruházás támogatása aggályos volt

Az Európai Csalás Elleni Hivatal is vizsgálja a szegedi piac ügyét, gyanítják, hogy Botka és munkatársai jogszerűtlenül igényeltek forrást – mondta a fideszes Bartók Csaba

Felsorolni is nehéz, milyen botrányok köthetők Botka László szocialista polgármesterhez és köréhez, akik áldozati szerepben tetszelegnek, ahelyett, hogy elszámolnának a szegedieknek bűnlajstromukkal – jelentette ki lapunknak Bartók Csaba, a Fidesz szegedi alelnöke

szoveg
Büntetőjogi felelősségről is szó esik a szegedi Mars téri piac elbontásáról készült, lapunk által megszerzett szakvéleményben, melyet az uniós pályázatokról döntő ügynökségnek állítottak össze

Aláírás nélküli, Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által küldött helyreigazítási kérelem érkezett kedden szerkesztőségünkbe „VIP-bérletes dózerolás” című tegnapi cikkünkkel kapcsolatban, aminek névtelen szerzője azt állította: a Mars téri piac­beruházást taglaló anyagunk alaptalan vádakat és hamis állításokat tartalmaz. Írásunkban egy lapunk birtokában lévő szakvéleményt ismertettünk, amelyet a pályázatot elbíráló DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. rendelt meg a Sulyok & Ádám Ügyvédi Irodától. A polgármesteri hivatal ezt minősítette aljas rágalomnak.

Nézzük akkor a tényeket! A tényállást az iroda így rögzítette: a város önkormányzata a Mars téri piac fejlesztéséről szóló projektjavaslatot 2009. július 13-án nyújtotta be. Az önkormányzat nem csatolta az érintett ingatlanok per- és igénymentességére vonatkozó szavatosságot vállaló nyilatkozatát. (Ennek hiányában ugyanis uniós támogatás nem nyújtható.) 2010 februárjában a DARFÜ vezetője írásban tájékoztatta a projektgazdát, hogy a pályázatot támogathatónak ítélték, de felhívta a figyelmét arra, hogy jogérvényű nyilatkozatban mutassa be, hogy a beruházás megvalósítását veszélyeztetik-e folyamatban lévő, a Mars teret érintő peres eljárások.

Botka László szocialista polgármester 2010 júniusában visszaigazolta: tudomása van arról, hogy az önkormányzat és több magánszemély alperes között a terület birtokbaadása és bontásra kötelezés tárgyában polgári peres eljárások vannak folyamatban. Botka tehát tudta, hogy a pályázatot így beadni sem lehetett volna. Ezt kijátszandó, szubjektív meggyőződésre hivatkozott, hogy a pályázat megvalósítását semmi sem veszélyezteti. Nyilatkozatára tekintettel 2010. augusztus 2-án az uniós ügynökség írásban újra nyilatkozatra szólította fel a projektgazdát, hogy a peres eljárások veszélyeztetik-e a projekt támogathatóságát.

A város önkormányzata ekkor olyan nyilatkozatot küldött meg az uniós szervezetnek, hogy a terület per- és igénymentes, de ezt már nem Botka, hanem a helyettese írta alá. Az ügyvédi iroda összegzése egyébként így hangzik: a projekt szabályszerű támogathatósága megkérdőjelezhető. w

A Mars téri piac árusainak bódéit Botkáék jogtalanul dózeroltatták el, mérhetetlen károkat okozva a vállakozóknak. Sőt, az ügyben a közokirat-hamisítás gyanúja is felmerülhet – jelentette ki lapunknak Bartók Csaba. A Fidesz szegedi alelnöke hozzátette, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja a beruházást, gyanítják, hogy Botka és munkatársai jogszerűtlenül igényeltek fejlesztési forrást a területre, azaz szándékosan hazudtak az Európai Uniónak azzal, hogy meghamisíthatták a pályázati adatlapot.

„Határozott véleményünk, amikor ilyen súlyos ügyek árnyéka vetül egy város vezetőire, maszatolás és vádaskodás helyett tisztázniuk kellene magukat. Itt az ideje, hogy önvizsgálatot tartsanak” – fogalmazott Bartók, aki szerint a Szeviép-ügyben is újabb csontvázak potyoghatnak még ki a szegedi városvezetéshez kötődően. Hangsúlyozta, ötszáz család ment tönkre az ügy kapcsán, volt aki öngyilkos lett, sokaknak az egészsége is ráment. Gyanítható, ebben az ügyben is sáros a városvezetés – tette hozzá a kormánypárt városi alelnöke.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom