Belföld

A Helsinki Bizottság szerint is téved az ellenzék

A Soros-féle migránsbarát szervezetnél is tudják, nem fogadott be titokban menekülteket a kormány

Már a Magyar Helsinki Bizottság is arra jutott, értelmetlen az ellenzék kritikája, amely Altusz Kristóf helyettes államtitkár rosszul értelmezett nyilatkozata nyomán azt próbálja bizonygatni, hogy a kormány tavaly titokban ezerháromszáz menekültet fogadott be. Vagyis lényegében eleget tett az uniós kvótáknak. Ezt a kormány többször is cáfolta, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adataira hivatkozva, mondván, csupán a hatályos nemzetközi egyezmények nyomán végrehajtott eljárásokról van szó.

Ráadásul a menekülti státust szerzettek kilencven százaléka rögvest továbbment nyugatra. Ettől függetlenül az MSZP-s Molnár Zsolt elnökként jövő csütörtökre összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot a téma kapcsán, sőt, rendkívüli parlamenti ülést is szeretne a baloldal, a Jobbikkal közösen.

Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság sajtómunkatársa úgy nyilatkozott, szerinte Altusz szerette volna bemutatni, hogy "kemények vagyunk Brüsszellel és a migránsokkal, de irgalmasak az igazi menekültetekkel szemben". Ez nem sikerülhetett. Az ellenzék pedig most azt dörgöli a kormány orra alá, hogy titkosan, ezerháromszáz menekültet fogadtunk be. "Hervasztóan nívótlan ez mindkét részről. Valójában ugyanis arról van szó, hogy Magyarország egészen pontosan 1216 embert fogadott be tavaly, de egyáltalán nem titkosan" – magyarázta.