Belföld

A Gergényi-per ítélethirdetése ősszel várható

Kilenc évet kellett várni az elsőfokú döntésre

Csak az ősszel hirdet ítéletet a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa a rendőri vezetők ellen indult büntetőperben – tudta meg lapunk a törvényszék sajtóosztályától. Mindez azt jelenti, hogy nem kevesebb, mint kilenc évvel a 2006. őszi véres események után születhet elsőfokú döntés.  

Gergényi Péter és Bene László volt budapesti és országos rendőrfőkapitány, valamint tizenkét társuk ügyében. A tervek szerint a perbeszédek június 23-án az ügyész felszólalásával kezdődnek, ezt követően a védők és a vádlottak kapnak szót az ítélethirdetés előtt. Gergényiéket elsősorban elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják az MTV-székház 2006. szeptember 18-i ostroma, valamint az október 23-i események miatt.

Az ügyészség a vádirat szerint csupán felfüggesztett börtönbüntetést kért az egykori rendőri vezetőkre, akik egyike sem ismerte el bűnösségét, és döntő többsége nem tett vallomást. A 2013 őszén kezdődött büntetőeljárás során a bíróság több mint száz tanút hallgatott meg, közöttük politikusokat is, mint például az események idején a kormányfői posztot betöltő Gyurcsány Ferencet, aki védelmébe vette a vádlottakat. A per másfél éve botrányos körülmények között kezdődött, az első tárgyaláson megjelenő bukott miniszterelnököt tüntetők várták és kérték számon. A tanúvallomásokból leginkább az derült ki, hogy megfelelő irányítás mellett el lehetett volna kerülni a súlyos összecsapásokat és a rendőri túlkapásokat, amelyek következtében többen maradandó sérüléseket szenvedtek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom