Belföld

A Fidesz nyerte meg a jelöltversenyt

Önkormányzat 2014. Pest megyében van olyan település is, ahol tizenhárman szállnak harcba a polgármesteri posztért

Messze a Fidesz–KDNP indítja a legtöbb jelöltet az októberi önkormányzati választáson, míg a megegyezésre képtelen baloldali pártok a legkülönbözőbb formációkban indulnak, gyakran egymással szemben.

Kétszázkilencven jelölőszervezet vetette magát nyilvántartásba az október 12-i önkormányzati választásra, s a függetlenekkel együtt több mint hatvanezer jelöltet indítanak a kiosztható 20 449 önkormányzati posztért – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból. Pálffy Ilona, az NVI elnöke tegnap elmondta, hogy 10635 féle szavazólapot kell majd nyomtatniuk a voksoláshoz.

A választási bizottságoknak jövő hétfőig kell tisztázniuk, hogyan nézzenek ki a helyi szavazólapok. Legtöbben a Pest megyei Tápióságon szeretnének polgármesterek lenni, itt összesen tizenhárom jelölt indul, de lesz olyan település, amelyet senki nem akar vezetni. A másik rekorder Mezőkovácsháza és Kunmadaras, mindkét helyen 45-en lennének testületi képviselők. Sarkad abban lett első, hogy egyik körzetében tizenketten indulnak a képviselői posztért.

A jelenlegi állás szerint kilencen szerepelhetnek a főpolgármester-jelöltek szavazólapján, mert végül Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt jelöltje nem tudta összegyűjteni a választáson való induláshoz szükséges ötezer érvényes ajánlást.


A még nem végleges adatok szerint a Fidesz–KDNP rendelkezik messze a legtöbb jelölttel. A kormányzó pártszövetség 850 településen állított polgármesterjelöltet, a tízezer vagy annál kisebb lélekszámú településeken 2579, míg az ennél nagyobb településeken 3047 egyéni jelöltet küld versenybe. A Fidesz egyedül is indít polgármesterjelöltet harmincnyolc településen, de a KDNP is megteszi ezt hat helyen. Több településen a kormánypártok más szervezetekkel is szövetséget kötve indulnak.

A Jobbik 263 helyen igyekszik majd elhódítani a polgármesteri posztot, míg az LMP 49 esetben próbálkozik majd ugyanezzel. A baloldal a legkülönfélébb felállásokban indul, összesen 119 olyan polgármesterjelölt van, amelyben az MSZP, az Együtt, a PM és a DK érintett. Az MSZP külön 79 polgármesterjelöltet indít, a DK 33-at, az Együtt mindössze kettőt. Már ez is jelzi a baloldali pártok marakodását, ami egyes megyeszékhelyeken látványosan kicsúcsosodott. Miskolcon az Együtt–PM saját pártján belül is feszültséget okozva kihátrált a korábban cigánybűnözésről beszélő Pásztor Albert mögül, Székesfehérváron pedig a DK döntött úgy, hogy külön jelöltet indít az MSZP–Együtt–PM jelöltje mellett. Debrecenben is külön indul az MSZP és a DK, de Győrben és Zalaegerszegen sem tudtak egyetlen személy mögé beállni. A fővárosban a XIII. kerületben volt a legnagyobb torzsalkodás, az MSZP ragaszkodott Tóth József jelenlegi polgármesterhez. Bár a többiek végül nem indítanak ellenjelöltet, az egyéni körzetekben ezt megteszik.Megkérdeztük. Szervezetlen baloldal

Kiszelly Zoltán politológus:
Mindig a kormánypártoknak van nagyobb esélyük, hogy több jelöltet állítsanak és a Fidesznek most az eddig függetlenek által vezetett kistelepüléseken is több sansza van. Mindez még a Jobbikra lehet igaz. Mindenesetre a statisztika inkább a pártok szervezettségére mutat rá, azaz arra, hogy mennyire erősek, mennyire tudnak mozgósítani, hol vannak jelen. Az adatokból pedig leszűrhető, hogy gyenge a baloldali pártok szervezettsége. A baloldali ellenzék nem népszerű, nem tódulnak hozzájuk az elégedetlenek. A jelöltállítási statisztikában nem jelenik meg a protest-hangulat, a pártok pedig nem érzik, hogy ha jelöltet indítanak, akkor esélyük lenne a győzelemre. A kevesebb a polgármester-jelölti összlétszám pedig azt jelzi, hogy nem olyan vonzó már ez a pozíció, számos feladatot elvett az állam és a pénz is kevesebb.Karácsony nem lenne „mezei” képviselő
Rozgonyi Zoltán fideszes polgármester-jelölttel szemben Karácsony Gergely (Együtt–PM) nem lesz a zuglói képviselő-testület tagja, ha nem nyeri meg a választást. A politikus ugyanis nem indul egyéni képviselői körzetben, de nincs rajta pártjai kompenzációs listáján sem. Rozgonyi Zoltán a Fidesz kompenzációs listáját fogja vezetni, így ő képviselő marad. Várnai László (CivilZugló Egyesület) polgármester-jelölt szintúgy. Ő már korábban azt kérte Karácsonytól, legyen zuglói képviselő akkor is, ha nem nyer, tanulja meg az ügymenetet, közigazgatást, és vigye a kerületiek apró-cseprő ügyeit. A II. kerületben lakó Karácsony nem hallgatott rá, ő csak polgármester és/vagy fővárosi képviselő lenne, „mezei képviselő” nem.


Röviden


A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnapi téjékoztatása szerint több településen is elmarad az önkormányzati választás vagy annak egyes részei. Nem lesz képviselő-választás a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahol nem indult annyi jelölt, amennyit meg lehetne választani. Jelölt hiányában a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon marad el a polgármester-választás. Pálffy Ilona, az NVI elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy ezeken a településeken a jelenlegi testület vagy polgármester marad tisztségben az időközi választásokig. Ennek időpontját október 12-e után kell kitűzni úgy, hogy a választást százhúsz napon belül meg kell tartani. A legkorábban a hetvenedik napon lehet voksolás ezeken a településeken.

Átadták az újjáépített Teleki László teret a főváros VIII. kerületében. A közterület megújítása idén áprilisban indult a Magdolna Negyed Program részeként, a beruházás 160 millió forint uniós támogatásból valósult meg. Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) polgármester szerint a térről mindenki lemondott az elmúlt húsz–harminc évben, de ebbe nem törődött bele az önkormányzat.

A Jobbik célja az EP- választáson megszerzett második helyének a megerősítése – közölte a párt elnöke Debrecenben. Vona Gábor elmondta, az önkormányzati választás mérvadó az országos politikát tekintve is, s mivel 2018-ban a Jobbik választást akar nyerni, azt könnyebb elérni a második helyről.

Televíziós vitára hívja ellenfeleit Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP), Nyíregyháza polgármestere, aki újra a kormányzó pártok jelöltje az októberi választáson.

Pécs az elmúlt években leküzdötte a nehézségeket, elindult a fejlődés útján, és jelentős erőforrásokat lesz képes mozgósítani a város élhetőbbé tételéért – mondta Pécs fideszes polgármestere programismertető nagygyűlésén szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom