Belföld

Már nem trendi a gyorskaja?

Az MCC felmérése szerint a fiatalok sokkal inkább az otthoni főztöt részesítik előnyben

A 15–39 évesek többsége ritkán eszik gyors- vagy hagyományos éttermi ételeket, és inkább az otthoni főzés játszik szerepet az étkezési szokásaikban – közölte a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézete legfrissebb, az MTI-hez kedden eljuttatott kutatásában.

Már nem trendi a gyorskaja?
MCC Ifjúságkutató Intézet: Tízből csupán egy fiatal szerint trendi a gyorséttermi kaja
Fotó: AFP/Anadolu/Olena Znak

Azt írták: felmérésük szerint a magyar fiatalok elsöprő többsége (79 százaléka) csak ritkán vagy soha nem eszik gyorséttermi ételeket. A legnagyobb gyorséttermi ételfogyasztók a 15–17 évesek (26 százalék) és a budapestiek (31 százalék).

Kitértek arra is, hogy a megkérdezettek 78 százaléka legalább hetente egyszer készít magának vagy családtagjainak ételt. A 25–29 évesek 88 százaléka, de még a 15–17 évesek közül is minden második rendszeresen főz otthon – emelték ki.

Hozzátették: a 15–17 éveseknek napi szinten csak 7,8 százaléka szokott főzni, a többi korcsoportban azonban a naponta főzők aránya 38-40 százalék.

Jelezték: a válaszadó fiatalok kilencven százaléka ritkán, vagy egyáltalán nem látogat hagyományos éttermeket. A nőknek csak öt százaléka, míg a férfiaknak csak 12 százaléka jár hagyományos étterembe – ismertették.

Rámutattak arra is, hogy a házhoz rendelt ételek is kevésbé elterjedtek a fiatalok körében, kétharmaduk ritkán, 15 százalékuk soha nem rendel házhoz ételt.

Heti rendszerességgel főként a városokban, a fővárosban (húsz-húsz százalék), valamint a megyei jogú városokban (26 százalék) rendelnek ételt – ismertették. Megjegyezték: a kisebb településeken ez az arány mindössze kilenc százalék, ami mögött a szolgáltatások korlátozott elérhetősége is szerepet játszhat.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a gyorséttermeket a fiatalok 63 százaléka nem tartja trendinek, és csupán tíz százalékuk ért azzal egyet, hogy trendi gyorsétterembe járni. Életkori csoportok szerint jelentősek a különbségek, a 15–17 évesek az átlaghoz képest kétszeres arányban (22 százalék) tartják trendinek a gyorséttermeket – közölték.

A reprezentatív mintaválasztást alkalmazó kutatás 2025 januárjában online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúkkal történt ezer 15–39 éves magyarországi fiatalt körében.

Kapcsolódó írásaink

MCC: Mire jó az érettségi?

ĀAz érettségi vizsga nem csupán egy tudásmérési eszköz, hanem kulcsfontosságú szerepet játszik a társadalmi mobilitásban