Belföld

Pályázhatunk a főztünkkel

Elindult a nevezés a Magyarország étele 2025 versenyre; a megmérettetésre december 15-ig lehet jelentkezni, a kidolgozott recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

Pályázhatunk a főztünkkel
Amit eszik-iszik a vendég (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hermis/Guglio Gil

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről. A magyar konyha és a helyi alapanyagok felhasználása, vagy a régi családi recepteknek a tovább örökítése mind-mind olyan kapcsok, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösségeink erősek és összetartók legyenek – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A globalizáció világában az étkezést egyre több olyan mítosz befolyásolja, amelyek szembemennek a hagyományainkkal, különösen fontos, hogy ennek ellen tudjunk állni – fogalmazott Molnár Karolina. Mint mondta, a megmérettetés célja inspirálni a séfeket és a szakácsokat, hogy ne csak az ízeket és a technikákat fejlesszék, hanem figyeljenek a helyi értékek megőrzésére is. A versenyen új, innovatív termékeket lehet látni és a megmérettetés is bizonyítja azt, hogy kiváló minőségű és biztonságú élelmiszerek előállítására vagyunk képesek és ezekből csodálatos gasztronómiai remekek tudnak születni – fogalmazott Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára.

Fontosnak nevezte, hogy a Magyarország élelmiszeriparában jelen lévő több mint négyezer – különböző méretű – szereplő versenyképes legyen és olyan alapanyagokat, illetve késztermékeket tudjon előállítani, melyeket a gasztronómiában is hasznosítanak. Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Magyarország étele elnevezésű, melegkonyhai szakácsversenyre a világ minden tájáról, így a határon túli területekről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Az idei megmérettetést „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan Nagy Kunság” mottóval rendezik meg, mivel a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába – emelte ki Asztalos István. Mint mondta, az elődöntőket követően a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják 2025. április 26-án és 27-én. A szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi, a kun hímzés hagyományait megjelenítő, az Alföld Porcelánygyár által készített „Redemptio” névre hallgató termék lett, amely emléket állít a jászkun redemptio, vagyis önmegváltás emlékének, amely során a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat – jegyezte meg Asztalos István.

Az idei verseny során kötelezően használandó anyagok a juh-, vagy bárányhús; a laktózmentes vaj; valamint a Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei – hangzott el az eseményen. Bővebb információk a versenyről a magyarorszagetele.hu weboldalon találhatók.

Kapcsolódó írásaink