Belföld

Németh Szilárd: Több mint százezer család kapott alacsonyabb értékű gázszámlát

A naparányos kedvezményelosztás jóvoltából több mint 100 ezer család kapott alacsonyabb értékű gázszámlákat – írta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Németh Szilárd: Több mint százezer család kapott alacsonyabb értékű gázszámlát
A kormány a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést – írta Németh Szilárd, kormánybiztos
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól – jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően az európai országok közül tartósan Magyarországon a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára. A gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sávhatár alatt. A Századvég nemzetközi kutatása a közelmúltban kimutatta, hogy az Európai Unióban a magyar családok küzdenek a legkevésbé fűtési nehézségekkel.

A hazai válaszadók mindössze hét százaléka számolt be arról, hogy nem tudja megfelelően fűteni lakását, ez a 27 tagállamé közül messze a legkedvezőbb arány, az uniós átlagnak kevesebb mint harmada. A Magyarországon díjfizetési nehézségekkel szembesülők aránya hasonlóképpen a legkedvezőbbnek számít. A rezsicsökkentés bevált megoldásként garantálja Európa legalacsonyabb energiaárait a magyar családok számára, az intézkedést ezért a kormány minden támadással szemben megvédi – tette hozzá Németh Szilárd.

Az MVM Csoport jelenleg mintegy 3,3 millió lakossági ügyfelet lát el a földgáz egyetemes szolgáltatásban. Nagyjából fele, mintegy másfél millió család egyenletes részszámlázás alapján fizet a gázért. Az átalánydíjasok közül hozzávetőleg 90 ezren tapasztalták 2023-ban azt, hogy a jogszabályoknak megfelelően előállított tavaszi-nyári számláikon a korábbiakat jelentősen, akár többszörösen meghaladó összegek szerepeltek amiatt, hogy a valós fogyasztásuk alapján a leolvasás időpontjára már felhasználták a rendelkezésükre álló kedvezményes mennyiséget.

Ezt a jelenséget a számlázási gyakorlatnak a nagy többség számára előnyös sajátosságai okozták azoknál, akiknek az éves
elszámolása a rezsiév júliusi vége előtti hónapokra esett. Helyzetüket a nemzeti energiavállalat tavaly más számlázási módra való váltást javasolva vagy a részletfizetés lehetőségének külön elbírálás nélküli felajánlásával kezelte.

Kapcsolódó írásaink