Belföld

Fele annyiba került egy pécsi panellakás, mint egy pesti

Egy friss ingatlanpiaci elemzés szerint az egyik legkeresettebb ingatlantípust jelentő panellakások átlagos négyzetméterára csaknem fele annyi Pécsett, mint Budapesten – írja a BAMA.

Fele annyiba került egy pécsi panellakás, mint egy pesti
A garzonok és a panelek a legkeresettebbek, ám a kettő között van átfedés, minden tizedik kiadó garzon panellakás
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Idén is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetőek el a vevők számára – mondta Balogh László, az Ingatlan.hu vezető gazdasági szakértője a Baranya megyei napilapnak. Annak részleteiről, hogy miért vonzó ez az ingatlantípus, a szakember kifejtette: a fővárosi lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk.

Az ingatlanpiaci elemzés szerint a legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a téglalakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár, míg a téglaépítésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra – részletezték.

Pécsett a négyzetméterár alapján a legdrágább lakásokat a Surányi Miklós úton, a Kodály Zoltán és Rókus utcákban kínálják. Ebből a szempontból ugyancsak a drágább környékek közé tartozik az Egyetemváros és szigeti városrész, amit az egyetemi campusok közelsége magyaráz.

Az ingatlanhirdetési portál összegyűjtötte a budapesti panelpiac legjeit is. A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan található ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található. A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, amely 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb, 15,2 ezer lakással.

Kapcsolódó írásaink

Még tovább emelkednek a lakásárak

ĀIdén aligha várhatunk árcsökkenést, hiszen az Otthonteremtési Program támogatási elemei fellendítették az első fél évet, s ez várhatóan kitart az év hátralevő részében is