Belföld

Karácsony választási csalást emleget

Megjelölte a garanciális elemeket, amelyeknek teljesülniük kell

Karácsony Gergely főpolgármester az általa megjelölt garanciális elemek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását.

Karácsony választási csalást emleget
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Karácsony Gergely - aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson - hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában „teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként” fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását. Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, az eredménytől függetlenül joggal gondolható, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket - tette hozzá.

A négy garanciális elemet ismertetve elmondta: a szavazólapokat, szavazóurnákat „ne vigyék sehova”, ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, az urnák és a szavazólapok felbontásánál pedig jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak. Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljes körű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat „legapróbb részleteinek” a dokumentálásával történjen. A negyedik garanciális elem az, hogy pluszmegfigyelők delegálásra legyen lehetőség, és vegyék fel azonnal a kapcsolatot a nemzetközi megfigyelőkkel - mondta Karácsony Gergely. Úgy fogalmazott: „ez az a négy garanciális elem, amelynek a teljesítése (...) jogszabály adta kötelezettsége a Nemzeti Választási Bizottságnak”.

Karácsony Gergely szerint bár az Alkotmánybíróság „követte el az ősbűnt, és egy lehetetlen helyzetet állított elő” a választási szerveknek, a négy garanciális elemmel „a helyzet még menthető”.

Az eddigi eljárásokról szólva arról beszélt, hogy június 9. óta a „jogsértések sorozata, egy (...) abszurd kutyakomédiáva kezdi tenni” a főpolgármester-választást.

Amíg a választási eljárásban érvényesültek a jogállami garanciák, addig az azóta eltelt folyamat „sajnos nélkülözi ezeket a garanciákat” - jelentette ki Karácsony Gergely.

Szerinte az érvénytelen szavazatok újraszámolása is jogsértő volt, az elrendelése és a teljes folyamat is. Az érvénytelen szavazatok újraszámolásával kapcsolatban az eredeti választási folyamatok által biztosított jogállami garanciák nem érvényesültek - vélekedett Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint az Alkotmánybíróság (Ab) döntése is „nyilvánvalóan jogsértő volt”. Ez a döntés teljes mértékben szembemegy a jogszabályokkal - jelentette ki.

Azt mondta, a Kúriára bízták a szavazatok újraszámolását, és ebben a helyzetben a testület nem tudott mást tenni, mint a Nemzeti választási Bizottságra (NVB) bízni a folyamat levezénylését. „Ez szintén semmilyen jogszabályból le nem vezethető döntés” - jegyezte meg a főpolgármester.

Karácsony Gergely kijelentette: „összességében egy teljesen abszurd helyzet állt elő, egy olyan kaotikus helyzet, amelyet akkor lehet csak a jogállamiság útjára visszatéríteni, ha néhány alapvető jogállami garanciát érvényesítünk.”

A Kúria honlapján vasárnap közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását.

Ennek előzménye volt, hogy az Ab július 5-ei határozata szerint alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés, ezért a Kúriának új döntést kellett hoznia.

Az Ab július 5-én megsemmisítette a Kúria június 26-i döntését, amely helybenhagyta a NVB a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát, amely szerint a választást Karácsony Gergely nyerte.

A Kúria június 26-i végzése ellen Vitézy Dávid - aki az LMP Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson, és az NVB határozata szerint második helyen végzett - terjesztett elő alkotmányjogi panaszt.

Mindezeket megelőzően, a június 9-i választás másnapján, június 10-én a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. Majd az NVB-nél Vitézy Dávid fellebbezett az FVB főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, és június 12-én az NVB elrendelte a választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását.

Az NVB az érvénytelen szavazatok újraszámlálását követően, június 14-én helybenhagyta az FVB határozatát, majd az NVB határozata ellen mind Vitézy Dávid, mind Karácsony Gergely jogorvoslatot nyújtott be, és ennek alapján született meg a június 26-i kúriai döntés.

Kapcsolódó írásaink