Belföld

Soltész Miklós: Az egyházaknak nagy szerepük van abban, hogy jelentősen javult a magyar–szlovák kapcsolat

Az egyházaknak nagy szerepük van abban, hogy jelentősen javult a magyar-szlovák kapcsolat – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton, a magyarországi szlovákok napján, a Fejér vármegyei Bakonycsernyén.

Soltész Miklós: Az egyházaknak nagy szerepük van abban, hogy jelentősen javult a magyar–szlovák kapcsolat
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyarországi Szlovákok Napja alkalmából a bakonycsernyei evangélikus templomban tartott ökumenikus áhítaton 2024. július 6-án
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Soltész Miklós a helyi evangélikus templomban tartott ökumenikus áhitaton hangsúlyozta: 2010-ben, kormányzásuk kezdetekor az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy békességet teremtsenek országon belül és a szomszédos országokkal is. Felidézte, hogy akkoriban Szlovákiában Magyarország volt a legelutasítottabb nemzet, s ezen mindenképpen változtatni akartak.

Az államtitkár kiemelte, hogy az évszázados együttélés miatt is érdemes volt küzdeni, mert a két nemzet közötti kapcsolat ma már nagyon jó, amiben nagy szerepe volt az egyházak mellett a szlovákiai magyaroknak és a Magyarországon élő szlovák nemzetiségnek is.

Soltész Miklós úgy vélte, ez példaként szolgálhat más nemzetek irányába, és elhozhatja a legfőbb célt: továbbra is békességben élni egymás mellett.

Az államtitkár elmondta, hogy Bakonycsernye újraalapításának 300. évfordulóját ünnepli, hiszen a korábbi falu elpusztult a török időkben. Három évszázaddal ezelőtt hitüket, kultúrájukat és nyelvüket őrző emberek kerültek a településre, amelyre büszke lehet magyar és szlovák egyaránt - hangoztatta.

Az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ), a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szervezésében rendezik meg a magyarországi szlovákok napját. Ennek keretében délelőtt felavatták a letelepedési emlékművet, majd az ökumenikus áhítat után népviselet-bemutató és gálaműsor zárja a napot.

Kapcsolódó írásaink