Belföld

Hankó Balázs: A világ legjobb dolga magyarnak lenni

A világ legjobb dolga magyarnak lenni – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Rákóczi Szabadegyetem szombati panelbeszélgetésén, Sátoraljaújhelyen.

Hankó Balázs: A világ legjobb dolga magyarnak lenni
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szabadegyetem panelbeszélgetésén 2024. július 6-án
Fotó: MTI/Vajda János

Hankó Balázs leszögezte, nyelvünk és kultúránk tesz minket magyarrá. Ezek folyton érő kovászként érleltek nemzetté minket. A folyamatosan érlelt kulturális kovásznak pedig az is a feladata, hogy következő nemzedékeket is hozzá érlelje a „nemzettesthez” – fogalmazott.

A miniszter azt mondta, a kultúra egyenes gerincet ad és határoktól függetlenül nemzetté formálja a magyarságot. Ehhez pedig az olyan értékőrző szervezetek, mint a Rákóczi Szövetség is hozzájárulnak – mutatott rá.

A nemzetünknek küldetése van, ezért az az elvárás, hogy a magyar fiataloknak törekedniük kell arra, hogy mindig jobbnak kell lenni másoknál – emelte ki Hankó Balázs, hozzátéve, a minisztérium feladata az, hogy ehhez a lehetőséget biztosítsa.

A miniszter célként jelölte meg, hogy a magyar egyetemeket a világ élmezőnyébe emeljék. Közölte, jó úton haladnak a cél elérése érdekében, tizenkét hazai felsőoktatási intézmény már a világ legjobb 5 százalékában szerepel.

Hankó Balázs hozzátette, a határon túl, elsősorban Erdélyben és a Felvidéken is erősíteni kell a szakképzésben és a diplomát adó képzésekben tanulók számát, mert az a nemzet megtartó erejét és a magyar gazdaságot erősíti.

Kiemelte, a magyar felsőoktatás vonzóképesebb lett, amit igazol az is, hogy egyre több a jelentkező. Azokat a képzési területeket tudjuk megerősíteni, amelyek a társadalom és a gazdaság szempontjából fontosak – fogalmazott.

A miniszter közlése szerint büszkék arra, hogy minden második fiatal vidéki egyetemre jelentkezett és hogy növekszik a műszaki-informatika területén a jelentkezők és felvettek száma. Hozzátette, tízből hat diák a szakképzést választja, amit az elkövetkezendő időszakban tízből hétre akarnak növelni. Ez pedig azért fontos, mert ez a terület a műszaki felsőoktatási képzés előszobája is – fűzte hozzá.

Hankó Balázs azt mondta, a fiataloknak küldetést kell adni, legyen az akár szakképzés, akár felsőoktatás. „Mindenkinek van egy küldetése, ami a hivatásából fakad” – fogalmazott, kiemelve, hogy a fiataloknak van egy másik küldetése is, „az pedig a család, az a közösség, ami jövőt teremt nekünk”.

A miniszter közlése szerint eddig harminc intézkedéssel, 3300 milliárd forinttal segítették a családokat, ez meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát. Emlékeztetett arra is, hogy a családszervezetekkel való találkozón korábban felmerült, erősíteni kell az első gyermekek megszületését.

Kapcsolódó írásaink