Kultúra

Hankó Balázs: Hetvenmillió forint gyorssegélyt kap a Szentendrei Skanzen a viharkárok enyhítésére

Hetvenmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Szentendrei Skanzent a június 26-án elszenvedett viharkárok enyhítésére – mondta a tárca vezetője csütörtökön, miután a helyszínen megtekintette a veszteségeket.

Hankó Balázs: Hetvenmillió forint gyorssegélyt kap a Szentendrei Skanzen a viharkárok enyhítésére
Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a szentendrei Skanzenben tartott bejáráson 2024. július 4-én. A minisztérium hetvenmillió forint gyorssegéllyel támogatja az intézményt a június 26-án elszenvedett viharkárok enyhítésére.
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Hankó Balázs közölte, hogy a vihar az állandó kiállítás területén a Felső-Tiszavidék, a Dél-Dunántúl és a 2022-ben átadott Erdély tájegységben okozott nagyobb pusztításokat.

Hozzátette, hogy családok, gyerekek, iskolai osztályok látogatnak el a skanzenbe a Kárpát-medencéből és távolabbi országokból is, ezért az intézmény kérésére segítséget kellett adni.

A gyors támogatásra azért volt szükség, mert biztosítani kell a tervezett nyári táborok megtartását, valamint annak a két nagy nemzetközi eseménynek a lebonyolítását is, amely szorosan kapcsolódik a magyar európai uniós elnökség rendezvénysorozatához – fűzte hozzá a miniszter.

Vitályos Eszter kormányszóvivő – aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője – közölte, hogy a skanzen, a magyar népi kultúra megőrzője évente – ha leszámítjuk a járvány időszakát – mintegy kétszázezer látogatót vonz.

Felidézte: június 26-án az országban több helyen is óriási eső esett, Szentendre környékén több mint harminc milliméternyi csapadék hullott le. A városban térdig érő víz hömpölygött az utcákon, és a skanzenben is jelentős károk keletkeztek.

Mivel az intézmény főigazgatója, Cseri Miklós jelezte, hogy megkezdték a kárenyhítést, de a helyreállításhoz szükséges összeg nem áll rendelkezésükre, a kormány most is azonnal segített – fűzte hozzá Vitályos Eszter.

Kapcsolódó írásaink

Tihany, Kálvária

ĀAz utolsó magyar király, IV. Károly feleségével, Zita királynéval a monostorban töltött néhány napot 1921-ben, mielőtt száműzetésüknek színterére, Madeira szigetére vitték volna őket