Belföld

Nagy Márton: Elfogadhatatlan az üzemanyagárak szintje, azonnali lépésekre van szükség

A kormány álláspontja változatlan

Nagy Márton azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy az üzemanyagárak körül kialakult, elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni – jelentette ki pénteki közleménye szerint a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton: Elfogadhatatlan az üzemanyagárak szintje, azonnali lépésekre van szükség
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 2024. évi Európai Vállalkozásfejlesztési Díj hazai fordulójának díjátadó ünnepségén a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. július 2-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megerősítette, hogy a kormány álláspontja változatlan. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta, tűrhetetlen, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagokért, mint a szomszédos országok lakosai – írta közleményében Nagy Márton.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adataiból a miniszter megállapította, hogy Magyarországon a családoknak többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak: a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal, mivel a KSH szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forint, a gázolajé 616 forint, míg Magyarországon a pénteki napon a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni.

A miniszter ismét emlékeztetett: a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amelynek eredményeképpen
a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat ma olcsóbban az áprilisi, illetve februári csúcsértékekhez képest. Az üzemanyagkereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti – hangsúlyozta Nagy Márton.

Kapcsolódó írásaink