Belföld

Fábián Gergely: Az otthonfelújítási program az ipari teljesítmény helyreállását is támogatja

4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene

Az ipar teljesítményét a nemzetközi környezet, különös tekintettel a német gazdaság gyengélkedése húzza vissza, miközben a magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek, nő a reálbér, a kiskereskedelmi forgalom és a foglalkoztatottság – állapította meg a májusi ipari adatokat elemezve Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Fábián Gergely: Az otthonfelújítási program az ipari teljesítmény helyreállását is támogatja
Fábián Gergely
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Az államtitkár elemzésében a KSH adatait idézte, amelyek szerint 2024 májusában az előző év azonos időszakához képest a tisztított adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene, míg az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal mérséklődött az ipari teljesítmény.

Fábián Gergely kiemelte, hogy a tartósan alacsony infláció ugyanakkor az óvatossági motívum oldódásán, így a fogyasztás erősödésén keresztül és a kormány beruházásokat ösztönző intézkedéseivel összhangban támogatja a belföldre termelő hazai ipar fellendülését. Ebbe illeszkedik bele a családokat támogató, 2024. július 1-jétől elindult Otthonfelújítási Program. A kormány kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. Ez az alacsonyabb energiafelhasználás révén erősíti az ellátás biztonságát, javítva hazánk energiamérlegét, másrészt közel 130 milliárd forintnyi megrendelésállományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárulva a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez - hangsúlyozta az NGM államtitkára.

Kapcsolódó írásaink