Belföld

Csaknem 800 roma zarándokol a szentkúti nemzeti kegyhelyre

Az idei zarándoklat az imádság évéhez kapcsolódik

Mintegy 30 településről csaknem 800 zarándok érkezik szombaton Mátraverebély-Szentkútra, az országos roma zarándoklatra, amelyet Székely János püspök, a Roma Pasztorációs Bizottság elnöke vezet, a szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz – tájékoztatta a Nógrád vármegyei kegyhely sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Csaknem 800 roma zarándokol a szentkúti nemzeti kegyhelyre
Csaknem 800 roma zarándokol a szentkúti nemzeti kegyhelyre
Fotó: Wikipedia/Civertan Grafikai Stúdió

Kerekes-Dancsok Regina elmondta, az idei roma zarándoklat az imádság évéhez kapcsolódik. Ferenc pápát idézve hozzátette: mindenkinek szüksége van belső életre és arra, hogy visszavonuljon egy olyan térbe és időbe, amelyet az Istennel való kapcsolatnak szentel, de ez nem jelent menekülést a valóság elől.

A sajtófőnök úgy fogalmazott, az egyház nagy családjában is meg lehet élni a találkozás és a közös imádság örömét.

Mátraverebély-Szentkúton szombat reggel dicsőítés, tanúságtétel és gyónási lehetőség várja a zarándokokat, majd Székely János püspök tanítását hallgathatják meg a zarándokok. A 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek lesz.

Délelőtt a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ebéd után pedig a zarándokcsoportok rövid, öt-nyolcperces műsort adnak elő.

A cigány vallásosság hagyományos megnyilvánulása a zarándoklat, amely nemcsak a roma kultúra része, hanem a személyes hit és közösségi megújulásának eszköze is – tette hozzá Kerekes-Dancsok Regina.

Kapcsolódó írásaink