Belföld

Kiemelt figyelem a fogyatékossággal élők egyenlő esélyeinek biztosítására

A magyar uniós elnökségi programok során kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők az akadálymentesítésre, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyeinek biztosítására – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Kiemelt figyelem a fogyatékossággal élők egyenlő esélyeinek biztosítására
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) beszél, mellette Szűcs Veronika, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának főosztályvezetője, Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos (b2) és Falvai Mátyás, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. (b) a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel tartott egyeztetésen
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Mogyoróssy Márton

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára és Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közreműködésével egyeztettek a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetekkel.

A tájékoztatás szerint a találkozó résztvevői hangsúlyozták, hogy a magyar uniós elnökség programjai során kiemelt cél a résztvevők számára a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés.

Kiemelték a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv fontosságát, azt, hogy a fogyatékossággal élőket jogaik és érdekeik érvényesítésére az őket érintő valamennyi döntésbe bevonják. Ez az elv biztosítja, hogy közvetlenül részt vehessenek a számukra fontos kérdések megvitatásában és a döntéshozatalban, így biztosítva az egyenlő esélyeket, a befogadó társadalom kialakítását – írták.

Az egyeztetésen részt vettek többek között a Kézenfogva Alapítvány, az ÉTA Országos Szövetség, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, valamint az Afázia Egyesület képviselői – közölte a KTK.

Kapcsolódó írásaink