Belföld

Egyszerű utánzógép vagy egy mindent felforgató technológia?

Podcastot indít az NMHH, amelynek az a célja, hogy a digitális mindennapjaink kihívásairól hiteles, jól érthető információt adjon

Egyszerű utánzógép vagy egy mindent felforgató technológia? Milyen hatással lesz a munkaerőpiacra, az egészségügyre, az oktatásra vagy éppen a művészetre a mesterséges intelligencia (MI)? Hogyan alakítja át az üzleti folyamatokat? Hogyan lehetünk tudatos médiafogyasztók egy olyan világban, amelyben már a szemünknek sem hihetünk? Ilyen és ehhez hasonló, mindannyiunk életére hatással lévő kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most induló podcastsorozata.

Egyszerű utánzógép vagy egy mindent felforgató technológia?
Podcastot indít az NMHH
Fotó: Facebook/Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Az NMHH kommunikációs igazgatósága az MTI-vel pénteken közölte, hogy a podcastjuk első részeiben Rab Árpád, a hatóság innovációs laborjának vezetője állandó szakértőként vezeti körbe a hallgatókat az MI világában.

A sorozat első adása a technológiában rejlő lehetőségeket és annak korlátait járja körbe Tilesch György globális innováció- és mesterségesintelligencia-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője közreműködésével – tették hozzá.

A heti rendszerességgel jelentkező podcastsorozat – amelynek műsorvezetője Kántor Endre – elindításával az NMHH célja, hogy a digitális mindennapjaink kihívásairól hiteles, jól érthető információt adjon, ezzel is támogatva a hallgatókat a tudatos döntésekben.

Mint írták, bár a ChatGPT-vel robbant be a köztudatba, a mesterséges intelligencia története évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor az emberrel egyenértékű, gondolkodó gépek létrehozásán kezdett el töprengeni egy tudóscsoport.

„A technológia azóta észrevétlenül is állandó segítőtársunkká vált: mielőtt útnak indulunk, megnyitjuk a térképalkalmazást, menet közben a kedvenc zeneszámainkból összeállított, személyre szabott műsorlistát hallgatjuk, online vásárláskor pedig néhány kattintással megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet, miközben bele sem gondolunk, hogy a döntésünket egy mesterséges intelligencia ajánlása alapján hoztuk meg” – fogalmaztak.

Úgy folytatták, hogy az MI szabályozása mind a médiatermékek és üzleti modelljeik jövőbeli megértése, mind a közösségi média szabályozása szempontjából különösen fontos terület az NMHH számára.

A szabályozási feladatok mellett a médiahatóság megbízható, szakmai forrásból kíván tájékoztatást adni az érdeklődőknek napjaink innovációit illetően, így született meg az NMHH Podcast.

A sorozatban az alapfogalmak tisztázásán túl szó lesz az MI felhasználásáról az egészségügy, az oktatás, a médiatudatosság, a munka és a művészet területén, a hallgatók számára közérthetően – közölték.

Az első epizód már meghallgatható a közösségimédia- és streamingfelületeken: az NMHH Podcast megtalálható a Spotify felületén, valamint a hatóság saját web-, illetve Facebook-oldalán – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink