Belföld

Nagy-Vargha Zsófia: Fontos a párbeszéd a döntéshozók és a fiatalok között

Hozzátette, az Európai Unió féléves magyar elnökségének egyik legfontosabb programja lesz ősszel az Európai Ifjúsági Konferencia

A döntéshozók és a fiatalok közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken Keszthelyen, a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) és a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) Szabadegyetemének megnyitóján.

Nagy-Vargha Zsófia: Fontos a párbeszéd a döntéshozók és a fiatalok között
Nagy-Vargha Zsófia: Fontos a párbeszéd a döntéshozók és a fiatalok között
Fotó: Facebook/Nagy-Vargha Zsófia

Nagy-Vargha Zsófia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán tartott eseményen kiemelte, a minisztérium és a NIT 2024-ben stratégiai megállapodást kötött, amelynek első eredményeként májusban megnyitották az első egyetemi önkéntes pontot.

Elmondta, idén további öt egyetemen hoznak létre hasonló helyszíneket, később önkéntes pontok hálózatát alakítják ki, amelyet a NIT működtet majd. A tapasztalatok szerint az önkéntes munkának jó hatása van a fiatalok mentális egészségére – jegyezte meg.

Közölte, hogy az Európai Unió féléves magyar elnökségének egyik legfontosabb programja lesz ősszel az Európai Ifjúsági Konferencia, amelyre minden tagállam küld fiatalokat, akik az uniós döntéshozókkal is találkozhatnak majd.

Az ifjúságpolitika az EU-ban kiemelt helyet kap, a fő gondolat ott is a párbeszéd – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról, hogy az elmúlt két évben kiemelten kezelték a mentális egészség kérdését. Mint fogalmazott, 2019 óta a fiatalok egy „hullámvasúton ülnek”: a klímaszorongásra érkezett a koronavírus-járvány, majd a háború, ezért szükség van támpontokat adni a számukra.

A legjobb prevenció, ha azokat a közösségeket támogatjuk, amelyek biztos pontot tudnak adni nekik, ilyen a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a hozzájuk tartozó ifjúsági szervezetek. A cél továbbra is az, hogy ezeket kiemelten támogassák – fűzte hozzá.

Felidézte: idén az általános iskolás korosztálynak indítottak roadshow-t, amelynek középpontjában a függőségek, a szerhasználat, a ma legnagyobb problémát okozó digitális függőség állt. A pedagógusok visszajelzése szerint hiánypótló kezdeményezés volt ez – mondta. Hozzátette, kiemelten támogatják a telefonos lelkisegély-szolgálatokat is, mivel megnőtt a fiataloktól érkezett hívások száma.

Nagy-Vargha Zsófia megemlítette, hogy az elmúlt napokban megjelentek a Nemzeti Tehetség Program pályázati felhívásai, amelyek között a Nemzet Fiatal Tehetségei ösztöndíjra július 31-ig lehet pályázni.

Kovács Péter, a NIT elnöke elmondta, az idén kilencedik alkalommal - először a MIK-kel közösen - rendezett háromnapos szabadegyetem a Kárpát-medence legnagyobb, pártpolitikától mentes ifjúsági fóruma, amelyen több mint háromszáz fiatal vesz részt.

Az előadások, kerekasztal-beszélgetések témái többek között a mentális egészség, a környezetvédelem, a közösségi média, az Erasmus+ és a Pannonia ösztöndíjprogramok lesznek. A fiatalok politikusokat is kérdezhetnek, a vendégek között lesz mások mellett Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, Ungár Péter, az LMP társelnöke, Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője, Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese és Vona Gábor, a Második Reformkor Párt elnöke.

A NIT 2012-ben alakult ifjúsági ernyőszervezet, amely ma már több mint száz tagszervezettel működik; feladatának tekinti egyebek mellett a fiatalok döntéshozatalban való részvétele, a társadalmi befogadás és az önkéntesség segítését. A MIK 1999-ben alakult meg a magyar kormány kezdeményezésére, a konferencia a magyarországi és határon túli fiatalokat és szervezeteiket képviseli.

Kapcsolódó írásaink