Belföld

Öt fürdőhelyen is a strandolhatunk Borsod-Abaúj-Zemplénben

Még további strand megnyitása várható

Legalább öt kijelölt természetes fürdőhely várja a strandolókat idén nyáron Borsod-Abaúj-Zemplénben – közölte a vármegyei kormányhivatal sajtószolgálata hétfőn az MTI-vel.

Öt fürdőhelyen is a strandolhatunk Borsod-Abaúj-Zemplénben
Legalább öt kijelölt természetes fürdőhely várja a strandolókat idén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

A tájékoztatás szerint a vármegyében a kormányhivatal által nyilvántartott és ellenőrzött kilenc természetes fürdőhely közül júniusig öt esetében jelentette be az üzemeltető, hogy kinyit ebben az évben, és még további egy fürdőhely megnyitása várható.

A nyitást az Arló Suvadás Liget, a RádióM Mályi Plázs, a Muhi, RealXtreme Víziparadicsom valamint a Vadna-Park Üdülőközpont 1. és 2. strand jelentette be.

Azt írták, a már nyitva tartó mályi és muhi fürdőhelyek szezon előtti vizsgálati eredménye kiváló, az arlói strandé pedig jó. A Vadnán található strandok szezon előtti mintáit még vizsgálják, a várhatóan kinyitó nyékládházi fürdőhely vizsgálati eredménye pedig kiváló.

A közlemény szerint az idei strandszezonban a Mango Beach – Mályi, a Tiszabábolna Babuna Beach és a mezőzombori Dorgói-tó strand nem nyit ki. A nyilvántartott természetes fürdővizek vízminőségét és a strandok közegészségügyi megfelelőségét a nyitvatartási szezon alatt a népegészségügyi hatóság helyszíni szemlével és laboratóriumi vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a vármegyében található szabadvizek nagy része – különös tekintettel a Miskolc környéki bányatavakra – nem kijelölt fürdőhely. Ott nincsenek meg az ehhez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi felételek és követelmények, emellett a vízminőség sem monitorozott. Az ilyen helyeken történő fürdőzés számos egyéb veszély mellett a fertőzés kockázatával jár, ezért azok elkerülése érdekében a kijelölt természetes fürdőhelyek látogatása javasolt.

Kapcsolódó írásaink