Belföld

Még több pénz jár az anyatejért

Különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban van rá nagy szükség

A jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet jövő januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.

Még több pénz jár az anyatejért
Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára bejelentette, hogy januártól emelik a leadott anyatejért literenként járó összeget
Fotó: MTI/Katona Tibor

Hornung Ágnes azt írta: a kormány az elmúlt években folyamatosan emelte az anyatej literenkénti támogatásának összegét, amely idén januárban az addigi 2700 forintról 3500 forintra emelkedett, a most társadalmi vitára bocsátott előterjesztés szerint pedig január 1-jétől literenként 5400 forint jár majd adómentesen a tejet felajánló anyáknak.

Az újabb emelés egyik fontos célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen.

Hornung Ágnes kiemelte, „az anyatej nagy kincs”, „a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek”, az anyatejet kapó babák ugyanis ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban.

A közlemény szerint Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb nyolc hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Az előterjesztés megtalálható a https://kormany.hu/dokumentumtar oldalon és július 2-ig véleményezhető a [email protected] e-mail címen.

Kapcsolódó írásaink