Belföld

Július 1-jéig lehet jelentkezni a Családbarát Munkahely pályázatra

Beneda Attila: A család és a gyermekvállalás érték a társadalom számára

Július 1-jéig lehet jelentkezni a Családbarát Munkahely pályázatra – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára. Beneda Attila az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta, hogy az idei évtől kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési, civil és egyházi szervezetek is pályázhatnak, amivel szinte a munkáltatók teljes spektrumát sikerült lefedni.

Július 1-jéig lehet jelentkezni a Családbarát Munkahely pályázatra
Beneda Attila: Menő ma már egy családbarát munkahely
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A pályázatot 100 millió forintos keretösszeggel írták ki, az elnyerhető támogatás legfeljebb ötmillió forint – tudatta a helyettes államtitkár.

A Családbarát Munkahely pályázat évek óta sikerrel működik - hangsúlyozta Beneda Attila, aki szerint „gyökeret vert az a gondolat”, hogy ha egy munkahely családbarát, akkor az vonzó a munkavállalóknak és jobb teljesítményre ösztönöz.

Beneda Attila elmondta, hogy egyre nagyobb az igény a munka és a család közötti egyensúly megteremtésére, ezt szolgálják a munkahelyeken megvalósított programok. Példaként említette a gyermekfelügyeletet, játszószoba vagy óvoda kialakítását, táborok szervezését, és az otthoni munkavégzés biztosítását. A nyertes pályázók a családbarát munkahely címet egy évig viselhetik, és több cég évről évre pályázik, hogy azt megtartsa.

Közölte, vannak olyan munkaadók, amelyek a díjjal járó támogatást nem kérik, a családbarát fejlesztéseket saját költségvetésből biztosítják.

„Menő ma már egy családbarát munkahely” – fogalmazott Beneda Attila a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Hozzátette, hogy ha „családbarát országot akarunk építeni, akkor a családbarát munkahely is fontos szempont”.

Kiemelte, hogy a családbarát szemlélet két pilléren nyugszik. Az egyik az a komplex családtámogatási rendszer, amelyet a kormány kialakított, a másik pedig az a gondolat, hogy a család és a gyermekvállalás érték a társadalom számára.

Közölte, hogy a Családbarát Munkahely pályázatra a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján lehet jelentkezni július 1-jéig.

Szintén itt és eddig lehet pályázni az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek támogatására. A 100 millió forintos keretösszegű pályázaton legfeljebb 30 millió forintot nyerhetnek el azok a civil szervezetek, amelyek 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára szerveznek programokat, táborokat, sportolási lehetőségeket, illetve ismeretterjesztő munkát folytatnak a cukorbetegséggel kapcsolatban – ismertette.

Beneda Attila hangsúlyozta, hogy évente 250-300 új, 1-es diabétesszel érinett gyermeket szűrnek ki az orvosok, a kormány pedig átfogó támogatási programot indított, amelynek része többek között az inzulinpumpa, a szöveti szenzor, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) és az ápolási díj. Mint mondta, ennek eredményeként a diabéteszes gyermekek hasonló életminőséggel élhetnek, mint egészséges társaik.

Kapcsolódó írásaink