Belföld

Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye is

Jogorvoslati kérelem nem érkezett

Jogerőssé vált a június 9-ei roma országos nemzetiségi választás eredménye is, mivel nem érkezett a választások eredményét megállapító határozattal szemben jogorvoslati kérelem.

Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye is
Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye is (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nemzetiségi választópolgárok június 9-én egyszerre választották meg a települési, a megyei és az országos önkormányzatok tagjait. A települési választáson képviselő-jelöltekre szavazhattak, a területi és az országos választáson pedig nemzetiségi szervezetek által állított listákra.

A települési választások eredményét a helyi választási bizottságok állapították meg, míg a területi választás eredményét a területi választási bizottság, a helyi választási bizottságoktól beérkezett jegyzőkönyvek és a szállítóborítékban érkezett szavazatok összeszámlálása után. A területi választási bizottságok az egyes nemzetiségek esetében az országos választás területi eredményéről is kiállították a jegyzőkönyveket.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a jegyzőkönyvek alapján csütörtökön állapította meg az országos nemzetiségi választás eredményét, az egyes listák által szerzett mandátumok számát és a mandátumot szerzett képviselőket a romák esetében.

A határozat ellen vasárnap 16 óráig lehetett jogorvoslatot benyújtani, de mivel ilyen nem érkezett, az NVB határozata jogerőre emelkedett. A többi 12 országos nemzetiségi választás eredménye már csütörtökön jogerőre emelkedett.

A megválasztott képviselők kedden és szerdán vehetik át megbízólevelüket: kedden a lengyel, a német, a bolgár, a román, a szerb, a szlovén, a szlovák és a horvát, szerdán pedig a roma, a görög, az örmény, a ruszin és az ukrán képviselők.

Kapcsolódó írásaink