Belföld

Pressman támadásának abban a pillanatban vége lesz, amint Trump győz

Ifjabb Donald Trump interjút adott a Mandinernek, amelyben beszélt apja, a korábbi elnök és jelenlegi elnökjelölt múltjáról, az ukrajnai háború megállításáról, az amerikai elnökválasztás lehetőségeiről és Magyarország, különösen Orbán Viktor szerepéről.

Pressman támadásának abban a pillanatban vége lesz, amint Trump győz
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadta ifjabb Donald Trump üzletembert, a korábbi amerikai elnök fiát a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Apámnak mindig nagy hangja volt – fogalmazott az interjúban ifjabb Donald Trump. – Az 1980-as években tévéműsorokban arról beszélt, hogy az amerikai politikusok és bürokraták billió dolláros döntéseket hoznak úgy, hogy nem is értik, miről beszélnek. Hogy pénzügyi bizottságok élén olyan politikusok állnak, akik semmit nem tudnak a pénzügyekről, csak jó időben jó helyen voltak. Emlékszem egy interjúra: tízéves voltam, apám a The Oprah Winfrey Show-ban arról beszélt, hogy milyen csúnyán kihasználják Amerikát a kereskedelmi megállapodásokkal. Akkoriban ezt Japán tette, most Kína. De konkrétan negyven éve erről beszél! Ha a tettek embere vagy – márpedig ő az –, előbb-utóbb ringbe kell szállnod, a partvonalról hiába jártatod a szád. Régóta nézi az országunk hanyatlását, és azon vívódott, hogy beszálljon-e. Tisztán látta, hogy sosem fogják ezt belülről megoldani. Amint része leszel a washingtoni mocsárnak, beleragadsz. Az igazgatótanácsi széked a Raytheonnál attól függ, hogy mennyi rakétát tudsz eladni, ha nem adsz el eleget, nem kapod meg a széket. Ha nincs háború, akkor nem lehet rakétát eladni – a békében nincs pénz. Ezért kell örökké háborúban lennünk.”

Később arról is beszélt, hogy nem politikus, de az apja mindig azt mondta, ha egyszer majd fel akar építeni valamit, tudnia kell alapot ásni.

„Úgyhogy gyerekként kiküldött egy építkezésre. Én vagyok talán az egyetlen milliárdosgyerek, aki tud Caterpillar D10-es buldózert vezetni, mert tényleg csináltam. Talán innen ered az ő különleges kapcsolata is Amerika egyszerű embereivel, ingatlanfejlesztőként is jól teszi a dolgát: időt töltött ezekkel az emberekkel az építkezéseken. Sokkal többet tanult tőlük, mint az irodában ülő, táblázatot böngésző vezetőktől. Apám lényegében a kékgalléros milliárdos.”

Tisztában van a tét nagyságával: „Öt fiatal gyerekem van, azt szeretném, hogy olyan országot hagyjunk rájuk, amire még ráismernek és amire büszkék lehetnek. Ezt nem lehet úgy elérni, hogy csendben maradsz. Hallatni kell a hangod, és cselekedni kell.”

Meggyőződése, hogy a Demokrata Pártban is látják, hogy ebben a ciklusban nincs mivel kampányolniuk.

„Nincsenek kézzelfogható sikereik. De mindenáron meg akarják tartani a hatalmat, úgyhogy más módon kell majd győzniük. Ezért próbálják meg bebörtönözni a politikai ellenfeleiket. Ha az utóbbi néhány év történései nem az Egyesült Államokban, hanem Zimbabwéban estek volna meg, a nemzetközi közösség már rég rezsimváltást követelne, sőt beavatkozna. Szánalmas, amit látunk: voltaképpen mártírt csináltak az apámból. Holott mindenki tudja, hogy ez nem csak róla szól. Most ő van útban nekik, de másokkal is megcsinálnák. Ha tisztességes választás lenne, az amerikai politikatörténet egyik legnagyobb győzelmét aratnánk.”

Az ukrajnai háború ifjabb Donald Trump szerint nagyjából öt perc alatt meg­állítható.

„Nem olyan bonyolult dolgok ezek. Elzárod a pénzcsapot, és asztalhoz ülteted az embereket. Hallom, hogy béke-csúcstalálkozót tartanak Ukrajnáról, csak nem hívták meg az oroszokat. Új fiú vagyok, nem politikus, de van agyam és józan belátásom: ha békét akarsz, akkor muszáj lesz asztalhoz ültetni a másik felet is. Ezek a leszerepelt zsenik fiatal férfiak ezreit küldték a halálba ágyútölteléknek egy olyan háborúba, amellyel kapcsolatban senki nem mondta meg, hogyan is nézne ki a győzelem. Mi hamar véget vetnénk ennek. A Közel-Keleten sem történt volna meg, amit most látunk, ha Trump lett volna hivatalban. Ilyen a ragadozók természete: a rosszhiszemű ragadozók a gyengéket támadják. Ha az USA gyengeséget sugároz, ha olyan vezetője van, aki nem emlékszik, hol van, naponta többször leesik a színpadról, azt ők is látják, és támadnak. A világ rosszfiúi kihasználják, hogy az Egyesült Államok nincs a páston. Bidenék eldobtak 200-250 évnyi amerikai hegemóniát azért, mert jobban érdekli őket a genderszak, mint a józan ész vagy épp az amerikaiak jóléte és biztonsága.

A magyaroknak azt üzeni, hogy csak így tovább.

„Abba ne hagyják! Orbán Viktorra az USA-ban nagyszerű vezetőként tekintenek, hisz az is. Aki időt tölt vele, saját maga is beláthatja. Átgondolt stratégia van amögött, amit tesz, azt akarja, hogy sikeresek legyenek az emberek, hogy sikeres legyen az országa. Épp ez az ironikus – ha Amerikában ma azt mondod, Amerika az első, azt kérdezik: hogy mersz ilyet mondani? Nonszensz! Sosem láttam még olyan civilizációt, amely ne a saját népét részesítette volna előnyben. A józan emberek látják, hogy Magyarország Európa utolsó reményeinek egyike. Az átlagos amerikai szemében Európa zöme szinte elveszett, nincs jövője. Hihetetlenül alacsony a termékenységi rátája. Zabolátlanul vándorolnak be olyan emberek, akik semmit nem tesznek le az asztalra. Orbántól egy csomó liberális idióta megőrül, de a konzervatív mozgalom számára ma ő a világ nagy vezetőinek egyike” – jelentette ki ifjabb Donald Trump.

A teljes interjú a mandiner.hu-n olvasható.

Kapcsolódó írásaink