Belföld

Nagy kihívás a fogyatékkal élők helyzetét megkönnyíteni

A teljesen ép, egészséges családokról való gondoskodás, az ő támogatásuk sem egyszerű, de különösen nagy kihívás, ha a fogyatékkal élők helyzetét kell megkönnyíteni, nekik kell közösséget teremteni, értelmes életet biztosítani – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Vonyarcvashegyen.

Nagy kihívás a fogyatékkal élők helyzetét megkönnyíteni
Beneda Attila (szemben, középen), a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára Vonyarcvashegyen, a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány által gondozott, értelmi fogyatékossággal élő alkotók Balaton-parti kiállítás megnyitóján 2024. június 22-én
Fotó: MTI/Katona Tibor

Beneda Attila, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány által gondozott, értelmi fogyatékossággal élő alkotók Balaton-parti kiállításnak megnyitóján azt mondta: amikor a világ olyan zaklatott, mint most, a szomszédban pedig háború dúl, ami szorongást vált ki, akkor „a biztonságot a családba való visszahúzódás jelenti”. A család pedig sokféle értelmű lehet, mint ahogy az alapítvány több évtizedes tevékenységével is egy olyan nagy családot hozott létre, ami „kívül tartja talán az élet nehézségeit”.

Hozzátette, hogy a magyar kormány 14 év óta elkötelezetten dolgozik a családok megerősítésén, boldogulásán, ami az egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdés is.

A Lélektűz – Szent Iván-éji Lámpások című kiállítás kapcsán – amelyet az alapítványon kívül Vonyarcvashegy önkormányzata, a Balaton Art Alkotóközösség művészei és az Imre Sándor Szeretetszínház közösen szervezett – Beneda Attila azt mondta: a művészetnek az a lényege, hogy az érzékelhető valóságon túli világot próbálja megjeleníteni. Nemcsak az a fontos, hogy a művész a képeivel mit akar kifejezni, de az is, hogy a nézőben milyen gondolatokat, érzületeket kelt.

Szent Iván éjjelén pedig a fény és a sötétség harcát láthatjuk, ami egyszerre a leghosszabb nap örömünnepe, de aggódás is, amiért jön a növekvő sötétség. Ez egyszerre a teremtő világ és az emberi múlandóság érzését is közvetíti – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere (független) arról b’eszélt, hogy nem először partnerei a Lámpás '92 Alapítvány programjainak. A településnek fontos törekvése a tudás, a tehetség, a jóakaratú szándék megosztása, a pénznél sokszor fontosabbak a jó ötletek, a kezdeményező közösségek.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány 19 magyarországi településen több száz, főként értelmi fogyatékos gondozott számára biztosít családias lakhatást, értékteremtő tevékenységet, művészeti képzést. Valódi munkahelyeket teremtve, környezettudatos kézműves termékek készítésével foglalkoztatást is lehetővé tesznek gondozottjaiknak.

Kapcsolódó írásaink

Kunhalmiék feladták

ĀLemondott az MSZP két társelnöke – A kudarcos választási eredménnyel indokolták a döntést