Belföld

A Pride-on is kiéleződtek a palesztin–izraeli ellentétek + GALÉRIA

A budapesti LMBTQ felvonuláson is megjelentek a palesztin zászlók

Szombaton tartották meg az LMBTQ közösség és támogatóik felvonulását a Budapest Pride rendezvénysorozat keretében a fővárosban.

A Pride-on is kiéleződtek a palesztin–izraeli ellentétek + GALÉRIA
Többen hevenyészett transzparensekkel vonultak
Fotó: MH/Török Péter

A szivárványos zászlókat lobogtató menet a Podmaniczky utcából indult a Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Hősök tere útvonalon a Városligetbe, a Vajdahunyad vára előtti zöld területen felállított színpadhoz, ahol Karafiáth Orsolya költő, műfordító unalmasnak nevezte azt, hogy mindig küzdelemről, bántásról és kirekesztésről kell beszélni. Bírálta a kormányt, amely mindent megtesz azért, hogy a homofób hangok hallhatóak legyenek.

A „Vedd vissza a jövőd” mottóval útjára indult menetben öt teherautóról szólt a zene, a részvevők pedig a teherautók platóján és a tömegben táncoltak. A demonstráción a Magyar Kétfarkú Kutya Párt külön járművel vett részt. A menetben feltűnt a Demokratikus Koalíció szivárvány színű molinója is.

A demonstrációt támogató országok magyarországi külképviseleteinek munkatársai egy „Diplomats for pride” feliratú molinó mögött meneteltek. A demonstrálókkal tartott David Pressmann budapesti amerikai nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Mosolyogva a világ is szebbnek látszik
Mosolyogva a világ is szebbnek látszik
Fotó: MH/Török Péter

A rendfenntartók ezúttal sem kordonozták le a menet útvonalát. Néhány ellentüntető a Dózsa György útnál tűnt fel, „Bűn nem lehet büszkeség tárgya”, „Stop LMBTQ pedofília” és „A házasság Magyarországon 1 férfi és 1 nő szövetsége, nyugodjatok bele” feliratú transzparenseket tartva a magasba.

A felvonulóktól, akik az Andrássy út felől érkeztek a Hősök terére és tartották magasba a molinókra írt üzeneteit a bejelentett ellendemonstrációt tartó CitzenGO. A madridi alapítású nemzetközi konzervatív lobbiszervezet egyik üzenete az volt, hogy „A csendes többség a hazájára büszke”. A nagyobbik molinón pedig ez állt: „Megvédjük gyermekeinket az LMBTQ érzékenyítéstől, agymosástól”.

Teleki Béla, a CitizenGo programfelelőse az MTI-nek elmondta, azért jöttek, hogy kifejezzék, Magyarországon a csendes többség a hazájára és a családjára büszke. Mint fogalmazott, meg kívánják akadályozni, hogy az LMBTQ ideológia beférkőzzön a családokba, megmételyezze a társadalmat.

Kifejtette: remélik, hogy jelenlétük és üzeneteik hatással lesznek a menetelőkre, továbbá azt is, hogy a külvilág felé nemcsak szervezetüket, hanem a magyar társadalmat is képviselik. Külön kitért arra, hogy transzparenseikkel kifejezetten a gyermekvédelemre hívják fel a figyelmet a Pride radikális követelései ellen, mely szerint a gyermekvédelmi törvényt meg kell szüntetni és átírni az alaptörvény idevágó részét. A CitizenGo aktivistája nyomatékosította, hogy a „gyermekeket meg kell védeni az LMBTQ ideológiától”.

A Budapest Pride felvonulás résztvevői a Vajdahunyad váránál felállított színpadon zenészek produkcióit, illetve aktivisták beszédeit hallgathatták meg.

A Pride-on is kiéleződtek a palesztin–izraeli ellentétek


Hazánkban is megfigyelhető volt az érdekes jelenség: az LMBTQ-támogatók kiállnak a palesztinok mellett – adta hírül a Mandiner a Telexre hivatkozva, nevezetesen, hogy a Pride felvonuláson egy palesztin zászlós csoport is megjelent, ráadásul éppen egy izraeli zászlós csoportot követve.

Az izraeli és a palesztin zászló egymás melletti lobogása azonban nem a megbékélés szimbóluma volt, valószínűleg csak véletlenül keveredtek egymás mellé. A két társaság a videó alapján össze is szólalkozott, a szervezőknek is közbe kellett lépniük.

Az esetről készült videót itt nézheti meg:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink