Belföld

Hankó Balázs: A fiatalok sikere a nemzet sikere

„A hazai szakképzés megújult az oktatásában és gyakorlati fókuszában is”

A fiatalok sikere a nemzet sikere – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, leendő kulturális és innovációs miniszter pénteken a Mátészalkai Szakképzési Centrum ünnepélyes tanévzáróján.

Hankó Balázs: A fiatalok sikere a nemzet sikere
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára, leendő kulturális és innovációs miniszter gratulált egy végzős diáknak a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanévzáró ünnepségén 2024. június 14-én. A Mátészalkai Szakképzési Centrum és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködésében szervezett szakmai képzésen 158 kárpátaljai tanuló fejezte be sikeresen tanulmányait. Nyolc ágazat tíz szakmájában szereztek végzettséget a hallgatók a két éve tartó háborús körülmények ellenére
Fotó: MTI/Balázs Attila

Hankó Balázs kiemelte, a magyar szakképzés „Eb-ezüstérmes”, a kontinensversenyen csak Svájc bizonyult jobbnak.

A hazai szakképzés megújult az oktatásában és gyakorlati fókuszában is. Hétszáz digitális tananyaggal bővült az elmúlt tanévben a szakképzés és „történelmi léptékű béremelést” tudtak elérni az ezen a területen oktatók esetében is – mondta.

A Mátészalkai Szakképzési Centrum és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködésében szervezett szakmai képzésen 158 kárpátaljai tanuló fejezte be sikeresen tanulmányait. Nyolc ágazat tíz szakmájában szereztek végzettséget a hallgatók az ukrajnai háborús körülmények ellenére.

Országosan mintegy 100 milliárd forintból harmincegy szakképzési centrum harmincnégy helyszínén 110 ezer négyzetméteren újulnak meg az intézmények. Közel száz intézményi együttműködés segíti azokat, akik szakma és érettségi után az egyetemen szeretnék tanulmányaikat folytatni – közölte.

Hankó Balázs azt mondta, azért tartják Mátészalkán az országos szakképzési tanévzárót, hogy „mindenki érezze, nekünk a magyar nemzet szolgálatát kell mindennap tennünk, és a magyar fiatalok és családok sikeréért kell dolgoznunk”.

Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közölte, „nekünk magyaroknak 1100 éve történelmi jogunk van ahhoz, hogy elmondhassuk: közös hazánk a Kárpát-Medence, és ehhez Kárpátalja is hozzá tartozik”. Az államtitkár azt mondta, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és az elmúlt évtizedek minden nehézsége, valamint két és fél év háborúja ellenére meg tudtuk őrizni a nyelvünket, kultúránkat és oktatási rendszerünket.

Kovács Sándor (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a végzett diákok hozzájárulnak a magyarság következő ezer esztendejéhez.

A Mátészalkai Szakképzési Centrum és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködésében szervezett szakmai képzésen 158 kárpátaljai tanuló fejezte be sikeresen tanulmányait. Nyolc ágazat tíz szakmájában szereztek végzettséget a hallgatók a két éve tartó háborús körülmények ellenére.

Kapcsolódó írásaink